Belföld

Reggel óta gyengül a forint és esik a BUX

Alacsony forgalom mellett csütörtök délre 253,2 forint körüli szintre erősödött az euró árfolyama és eladói nyomás viszi lejjebb a részvényárakat is a Budapesti Értéktőzsdén is. A mai kötvényaukción jelentősen emelkedtek a hozamok.

Erős gyengüléssel nyitott a forint az euróval szemben csütörtök reggel és azóta is tart a folyamat. Nyitáskor 252,60/70 forinton jegyezték a közös valutát, több mint egy forinttal magasabban a szerda délutáni 251,30/50 forintos árfolyamnál. A forint 10,52 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 44 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél.

Alacsony forgalom mellett a délelőtti órákban is folytatódott a forint gyengülése, jelenleg 253 feletti árfolyamnál járunk.
A kereskedők szerdán még átmenetinek tartották a magyar valuta gyengülését, és a mai napra 250-251 forint között várták az euró árfolyamát. Csütörtökön reggeltől azonban a régió valutáit – így a forintot is – eladják külföldi befektetők, ezért gyengült a zloty és a cseh korona is.

A forgalom viszonylag jelentős volt a kereskedés első félórájában, amikor a forint/euró kurzus további mintegy egy forinttal 253,50/60 forintra romlott a nyitáshoz képest. A piacon nem tartják kizártnak a 255-256 forintos euró kurzust sem a nap folyamán. Zékány András, az ING Bank elemzője a FigyelőNet kérdésére elmondta: nincs dráma a piacokon, tipikus uborkaszeon-effektus tanúi vagyunk, amikor a kis számú vevőnél valamivekl több eladó alakítja az árakat. A 255-ös szint ugyanakkor lélektani határt jelent, onnan valószínűleg visszafordul az árfolyam – tette hozzá.

A dollár jelentősen erősödött, reggel 215,30/50 forinton jegyezték a 211,60/90 forintos szerdai árfolyamhoz képest.

A forintpiacon felfelé indultak a kamatok minden lejáraton. Az overnight és a tomnext kamatok a bankrendszer alultartalékoltsága miatt tartalékolási periódus végen 13,30/35 százalékon vannak.

Államkötvény-aukció – magasabb hozam


A forint gyengülése miatt mintegy 15 bázisponttal emelkedtek a hozamok az állampapírpiacon is, és a csütörtöki hároméves államkötvény-aukció is a korábbinál magasabb hozamokat hozott.

A 2007/F hároméves államkötvény aukciójára 50 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK.), és ennyit is értékesített csütörtökön. Az aukciós átlaghozam 9,94 százalék volt, szemben a hónap elején tartott legutóbbi aukció 9,47 százalékos átlaghozamával.

Az aukcióra 92,1 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be elsődleges értékpapír-forgalmazók. A kibocsátott 50 milliárd forinttal együtt 270 milliárdra emelkedett az összes kibocsátott 2007/F államkötvény állomány. 

A hároméves állampapír aukcióján a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA) az elfogadott legalacsonyabb hozam 9,60 százalék, a legmagasabb 9,97 százalék volt. A szerdai másodpiaci hozam 9,73 százalék, az egy hónappal korábbi értékesítés átlaghozama 9,47 százalék volt. 

Az egységes hozam mutató (EHM) szerint 9,94 százalékos átlaghozam alakult ki a mostani aukción, az elfogadott hozamok pedig 9,60 és 9,94 százalék között szóródtak. 
Az átlagár 97,6802 százalék volt az aukción.

Esés a BÉT-en is

A BUX 11 220,03 ponton nyitott, 15 perc után 97 pontos (0,87 százalékos) gyengüléssel 11 134 ponton állt. Délben ennél valamivel alacsonyabb szinten járt az index, de a forgalom elég csekély, épphogy meghaladja a 6 milliárd forintot.

Egyedül az OTP forgalma haladta meg az egymilliárd forintot, itt masszív profitrealizálás folyik, a papír ára eddig 3 százalékot esett. A többi részvény piacán elenyésző az érdeklődés.

Zékány András szerint az amerikai indexek szerdai jelentősebb esése okoz negatív hangulatot, de nincs pánik a budapesti parketten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik