Belföld

Sztrájk bénítja a FIAT üzemeit

A dél-olaszországi Melfi FIAT-autógyárában az immár tíz napja tartó sztrájk eddig 21 ezer autó gyártásának elmaradásához vezetett. Az Il Sole 24 Ore szerdai számának jelentése szerint a hiányzó alkatrész-szállítmányok miatt időközben szinte az összes olaszországi FIAT-üzem megbénult.

Melfiben – a FIAT Punto mellett – mindenekelőtt a többi FIAT üzem számára gyártanak alkatrészeket és karosszériabádogot. A munkavállalók nagyobb fizetést és jobb munkaidőt követelnek: úgy vélik, hogy a túlórákat és az éjszakai munkát elégtelenül díjazzák. A melfi üzemben a cégvezetés az elmúlt napokban helikopterekkel próbálta biztosítani a szükséges alkatrészellátást a termeléshez. Hétfő reggel a rendőrség lépett akcióba, és visszaszorította a gyárkapukból az autógyár sztrájkőrségét, lehetővé téve egy sztrájktörőkkel teli autóbusz bejutását az üzem területére. A rövid összetűzésben néhányan megsebesültek, ugyanakkor csaknem tízezer ember tüntetett a szakszervezetek felhívására.

A Fiom szakszervezeti szövetség a különmegállapodás és a rendőri akció nyomán provokatív és arrogáns magatartással vádolta a FIAT vezetését, amely eddig még csak tárgyalni sem volt hajlandó a munkakörülmények javításáról. A FIAT szervezett dolgozói jogos követeléseinek támogatására az olasz fémmunkások szakszervezete ezért szerdára négyórás országos figyelmeztető sztrájkot hirdetett.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik