Belföld

Magyar-vietnami gazdasági együttműködés

Új gazdasági együttműködésről tárgyalt többek között a magyar delegáció Vietnamban a Gazdasági és Műszaki Tudományos Együttműködési Bizottság ülésén - mondta Gilyán György, a keleti piacokért fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a bizottság társelnöke szerdán Budapesten.

Közölte, hogy az együttműködést az április 20-21-i ülésen parafálták, az aláírásra várhatóan a vietnami államelnök májusi magyarországi látogatása alkalmával kerül sor.

Az együttműködés sorra veszi a kereskedelmi promóciós eszközöket, valamint azokat a területeket, amelyek perspektivikusak a kétoldalú kereskedelemben. Gilyán György kiemelte az energiaszállítást, az elektronikát, szoftverfejlesztést, a járműipari, gyógyszeripari, mezőgazdasági, vízügyi, haditechnikai együttműködést.

A kormánybiztos elmondta: a magyar delegációban 10 magyarországi cég képviseltette magát. A kétoldalú üzleti kapcsolatokról szólva elmondta: a vállalatok úgy látták, “óriási volt a vietnami érdeklődés a magyar orvosi műszerek iránt”. Hozzátette: a cégek úgy nyilatkoztak, “biztos, hogy lesz üzlet”.

Gilyán György elmondta: a Transelektro képviselőjével folytatott tárgyalások során felmerült egy 30 megawattos erőmű megépítésének lehetősége, a beruházás mintegy 30 millió dollár értékű lenne.

A kormánybiztos szerint a következő pár évben évente minimum 20 százalékkal bővülhet a Vietnamba irányuló magyar kivitel értéke. Hozzátette: az import is dinamikusan emelkedik.

Tavaly a Vietnamba irányuló magyar export 18,9 millió dollár volt, ez 14 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Vietnamból érkező import 2003-ban 46,7 millió dollár volt, ami 25,7 százalékos emelkedés 2002-höz képest.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik