Belföld

Új tárca nélküli miniszter a kormányban?

Sárközy Tamás személyében új, tárca nélküli miniszter kerülhet a kormányba az Info Rádió értesülései szerint. Sárközyt állítólag a közigazgatási karcsúsításának feladatával bízná meg a Medgyessy-kabinet.

Sárközy nem ismeretlen a magyar politikai életben: 1987-ben kinevezték igazságügyi miniszter-helyettessé. A rendszerváltás idején számos gazdasági, gazdaságpolitikai jogszabály megszületése fölött bábáskodott. Nevéhez fűződik az új típusú társasági törvény megalkotása is.

Sárközy jelenleg egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetemen oktat. A jogász-politikus 1940. október 26-án született. Iskoláit a piaristáknál kezdte, aztán az Apáczai Csere János Gimnáziumba járt. 1958-ban érettségizett. Ezután elvégezte a jogi egyetemet, s volt vállalati jogtanácsos, közigazgatási jogász, jogtudományi kutató és oktató, kodifikátor, választott bíró és ügyvéd is. Diplomaszerzése után 1963 és 1969 között az Építésügyi Minisztériumban dolgozott, egészen az osztályvezetői beosztásig emelkedett, majd kutatóként dolgozott a Jogtudományi Intézetben. 1981-től a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen lett a jogi tanszék vezetője. 1985-ben bekerült a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé. Állami-díjat is kapott ebben az időszakban.


1987-ben lett miniszter-helyettes, majd 1988-ban a kormány titkárává, később deregulációs kormánybiztossá nevezték ki. Sárközy Tamás számára tehát nem lenne ismeretlen feladat a kormányzati apparátus karcsúsítása, működésének ésszerűbbé tétele.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik