Belföld

Az IMF a dinár leértékelését szorgalmazza

Gazdasági szakértők szerint a közeljövőben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a dinárárfolyam korrekcióját fogja kérni a szerb központi banktól.

A dinár az elmúlt két évben már 15 százalékot vesztett értékéből az euróhoz képest, a tavaly 4,6 milliárd dollárra növő, továbbra is növekvő szerb külkereskelmi hiány miatt pedig a jelenlegi 70-80 dinár/euró arány tovább romolhat. Az idei első negyedben az import 20 százalékkal, az export viszont csak 2 százalékkal bővült.


Az IMF már több mint egy éve szeretné elérni a dinár további leértékelését. Gazdasági szakértők szerint nem tartható a dinár jelenlegi árfolyama az euróhoz képest, a leértékelés csupán idő kérdése. Megfontolandó viszont, hogy a leértékelést egyszerre, vagy több lépcsőben hajtsák-e végre.


A szerb kormány ugyanakkor, a vártnál erősebb első negyedévi ipari termelésnövekedés láttán, fölfelé akarja módosítani az idei, 4,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzését. Az első negyedben 11,7 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit. Eredetileg az ipar teljesítményének 2 százalékos javulását várták a tavalyi egész évi 3,0 százalékos hanyatlás után. A szerb pénzügyminiszter ennek alapján legalább 6 százalékos GDP-növekedésben reménykedik az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik