Belföld

EU fergeteg party április 30-án

Nagyszabású rendezvényekkel készül a főváros május elsejére, hogy méltó módon ünnepelje meg uniós csatlakozásunkat. Medgyessy Péter elindítja az időkereket, a Szabadság híd fűköntöst ölt magára, az Andrássy úton a nemzetek zenéje szól majd - olvasható a Népszabadságban.

Április 30-án éjfélkor – képletesen – új időszámítás kezdődik Magyarországon: ennek jegyében Medgyessy Péter miniszterelnök elindítja a Hősök terén fölállított Időkereket. Ezt megelőzően ugyanitt kétszázötven gyermek lép föl szerte Európából, majd Határtalanul címmel tart a fesztivál mindaddig, amíg az Időkerékben peregni nem kezd a homok. Ezzel veszi kezdetét az Itt van Európa! címmel meghirdetett kétnapos központi programsorozat.

A legnagyobb budapesti látványosság szombaton lesz. Kreatív művészeti eszközökkel „átöltöztetik” ugyanis a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat. A Lánchídon a május 1-jén született gyerekek születésnapi reggelin vehetnek részt, majd déltől kilátóterasszá alakul a helyszín. Az Erzsébet hídról – a magyarországi gyógyturizmus és a fürdőkultúra gazdagságát jelképezve – vasárnap estig vízesés ömlik a Dunába, a Szabadság híd útpályáját pedig két napra fűvel borítják. Az alsó rakpartokon a tagállamok budapesti nagykövetségei különböző információkkal várják az érdeklődőket, a Clark Ádám téren és az Alagútnál zenés mulatságot tartanak.

A hivatalos ünnepségek kezdeteként szombat reggel 9 órakor ünnepélyesen felvonják a Magyar Köztársaság zászlaját a Kossuth téren. Mádl Ferenc köztársasági elnök szombaton délben fogadást ad a Sándor-palotában, míg Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke aznap este a Magyar Állami Operaházban mond beszédet.

Szombaton az alsó rakpartokon, a Margit híd és a Lánchíd között huszonnégy sátorban kínálják az EU-országok jellemző étkeit. Eközben Vivát, huszár! címmel huszáregyenruhás lovasok, magyar és külföldi fúvós- és katonazenekarok adnak térzenét. Délután légi felvonulást tartanak, este a Duna fényei címmel lesznek programok, éjféltől zenés mulatságot rendeznek a Lánchíd-alagútban.

Az Opera és az Oktogon között valamennyi uniós tagállamnak külön óriás padot állítanak fel, a beépített lejátszókból a nemzetek muzsikája szól majd.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik