Belföld

3,5 milliárd euró működő tőkét vár az idén a GKM

A gazdasági tárca várakozásai szerint idén 3,5 milliárd euró összegű működő tőke áramlik be az országba az újrabefektetett jövedelmekkel együtt.

Döntés született több mint 500 millió euró beruházásról, ami az idén a második félévben elkezdődhet. E mellett az év hátralévő részében várhatóan további 600 millió eurós működőtőke-beáramlásról születik majd döntés. A már eldöntött beruházások várhatóan 2800 új munkahelyet teremtenek majd.


Tavaly összesen 3,44 milliárd euró külföldi működő tőke érkezett Magyarországra, mintegy 400 millió euróval több, mint egy évvel korábban. Tavaly év végén a külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 37,9 milliárd eurót ért el. Az idén az első két hónapban 193 millió euró értékű részvény és egyéb részesedés formájú tőkebefektetés irányult Magyarországra. Az újra befektetett jövedelem formájú befektetések 389 millió eurót tettek ki.


A GKM tavaly 11 nagyvállalattal folytatott tárgyalásokat. A nagyberuházások összértéke 806 millió euró, és megvalósulásuk összesen 6.245 fő foglalkoztatását jelenti, ebből az idén 1.825 új munkahely létesül. Jelenleg mintegy 20 nagyberuházóval folytat tárgyalásokat a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik