Belföld

Ötezer új munkahely létesült márciusban

A munkaügyi központokhoz beérkezett adatok alapján márciusban 3.005 álláshely szűnt meg az országban, az új munkahelyek, illetve a létszámbővítések révén azonban 5.070-en találtak maguknak állást - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM)kedden.

Az FMM közleménye szerint a legtöbb munkahely Budapesten és Pest megyében keletkezett, összesen 1.250, a fővárosban és a megyében 384 munkahely szűnt meg. A legkevesebb munkahelyet, 376-ot Észak-Magyarországon létesítettek márciusban.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium – a 2.200 új munkahelyet létrehozó 2 milliárd forintos munkahelyteremtő beruházási támogatási rendszeren felül – nagy hangsúlyt helyez a munkahelymegtartásra is – áll a közleményben. Ennek érdekében – az átmeneti válsághelyzetek kezelésére – 1 milliárd forintos keretet biztosít. Ebből 223 millió forint már gazdára talált, és országosan 1.345 munkahelyet lehetett megmenteni. A legnagyobb támogatást eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapta, itt 221 fő dolgozhat tovább.

A közlemény szerint a szaktárca beavatkozásának köszönhetően a felszámolásra került Hajdú Bét Rt. 1.600 dolgozójának többsége sem veszítette el állását. A kivásárlásoknak és a központi segítségnek köszönhetően Kisvárdán, Debrecenben és Törökszentmiklóson is tovább foglalkoztatják az embereket.

“A budapesti Kraft Foods Kft. esetében a 328 dolgozó helyzete is reménykeltő” – áll a közleményben. A Fővárosi Munkaügyi Központ aktív közreműködésével a csoport fele már elhelyezkedett, vagy legalábbis rendelkezik aláírt munkaszerződéssel. A cég mintegy 100 fő részére képzést indít, ez ügyben a fővárosi munkaügyi központtal már felvették a kapcsolatot. Van, aki nyugdíjba vonul, csaknem 30-an a gyár leszerelésében vesznek részt. További 28-30 fő később kíván elhelyezkedni. Az egyesült államokbeli Kraft Foods az idén január 28-án jelentette be, hogy magyarországi leányvállalata átszervezési terv keretében bezárja budapesti kávé- és édesüzemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik