Belföld

Nyitnak a fővárosi strandok – 100-200 forinttal drágább a jegy

Európai uniós színvonalú, megújult környezetben nyitnak május 1-jén a budapesti strandok, ahol az uszodákhoz hasonlóan 100-200 forinttal drágulnak majd a belépők - közölte kedden az MTI-vel a Budapest Gyógyfürdői Rt. vezérigazgatója.

Horváth Gábor elmondta, hogy a társaság igazgatósága kedden jóváhagyta a szombattól érvényes, az inflációnak megfelelő, átlagosan 5 százalékos áremeléseket. A bevételi többlet egy részét azonban elviszi az áfa januártól érvényes drágulása, ami például az áramnál 12-ről 25 százalékra nőtt. Az uniós előírásoknak megfelelően a jövőben a hazai és külföldi vendégek is a nyugdíjkorhatár elérésével – a nők 62, a férfiak 65 éves koruktól – és nem az eddigi gyakorlat szerint, a nyugdíjas szelvény felmutatásával válthatnak majd kedvezményes belépőt.

Az uniós országokból érkező 2-15 év közötti gyermekek is olcsóbb jegyet vehetnek. A vezérigazgató kifejtette, hogy az elmúlt években végrehajtott 7 milliárd forintos fürdőrekonstrukció eredményeként idén már mind az öt fővárosi strandon vízforgatóval felszerelt medencékkel várják a vendégeket. A cégvezető reméli, hogy az idei nyáron is jó időjárás lesz, s így megismételhetik a tavalyi év eredményét, amikor az előző évhez képest 190 százalékkal nőtt a strandok kihasználtsága.

A legolcsóbb szekrényes felnőtt strandbelépő 1.000 forint a Paskálon, a legdrágább 1.500 forint pedig a Palatinuson és a Római strandon lesz. A gyermek és a nyugdíjas jegyek, valamint a zárás előtt két órával váltható belépők 100-200 forinttal olcsóbbak, a kabinárak pedig 200-400 forinttal drágábbak a szekrényes belépőknél. A gőz és uszoda alapbelépők ára szekrényhasználat esetén 700 forint (Dandár fürdő) és 1800 forint (Gellért fürdő) között váltakozik.

Az egész napos uszodabelépőkért a legkevesebbet, 900 forintot az újpesti, a legtöbbet 2.900 forintot a Gellért fürdőben kell majd fizetni. A tb utalvánnyal rendelkező vendégeknek a legkisebb önrészt, 200 forintot az Erzsébeti és a Dandár fürdőben, a legmagasabbat 600 forintot pedig a Gellért és a Dagály fürdőben kell majd fizetniük. Ez utóbbi helyen azonban ezért az összegért egész nap igénybe vehetik majd a vendégek a fürdőt.

A Király fürdő az egyetlen viszont, ahol az eddigi 400 forintos önrész változatlan marad a tb utalványosok számára. Horváth Gábor elmondta azt is, hogy terveik szerint a felújítás alatt lévő Rudas fürdőben miután befejeződnek a gépészeti munkálatok, ismét megnyitják az uszodarészt, nem várják meg ezzel a Török fürdő felújítására előírt decemberi határidőt. A vezérigazgató elmondta még, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően októbertől az uszodai belépők árát némileg ismét megemelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik