Belföld

Lemondását fontolgatja a lengyel kincstárügyi miniszter

Még az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány ügyében tartandó szerdai alsóházi szavazás előtt benyújthatja lemondását Zbigniew Kaniewski lengyel kincstárügyi miniszter - írta kedden nem hivatalos értesülésekre hivatkozva a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az ellenzék a miniszter fejét követeli, mert lehetővé tette, hogy Jan Waga legyen a PKN Orlen olajvállalat felügyelőtanácsának elnöke. Waga a Kulczyk Holding elnöke, Jan Kulczyk iparmágnás munkatársa.

A Rzeczpospolita szerint Kaniewski abban az esetben mondana le, ha kiderülne, hogy a kisebbségben kormányzó és nemrég kettészakadt Baloldali Demokratikus Szövetségnek (SLD) nem sikerül elegendő szövetségest találnia a szejmben a bizalmatlansági indítvány elutasításához. A lap informátora szerint a kormánypártban lázasan számolják a szavazatokat, de csaknem biztosra veszik, hogy nem sikerül megvédeniük a kincstárügyi minisztert.

Ha az ellenzéknek sikerül megbuktatnia Kaniewskit, ez az SLD súlyos presztízsvesztesége és példátlan esemény lenne a lengyel parlament történetében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik