Belföld

117 millió euró a magyarországi kockázati alapokban

2003-ban 33 tranzakció során összesen 117 millió eurót fektetett be Magyarországon 40 kockázati és magántőke alap, amiből a becslések szerint mintegy 107 millió euró külföldi, és mindössze 10 millió euró körüli összeg volt hazai tőke - jelentette ki Tzvetkov Julián, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kockázati tőkealapokról szóló törvény gyakorlatilag nem működik – jelentette ki a Szakács P. Pál, a Martonyi és Kajtár Baker and McKenzie Ügyvédi Iroda partnere. Ezt jelzi, hogy míg 40 kockázati, illetve magántőke alap rendelkezett 2003-ban magyarországi befektetéssel, közülük magyarországi tőkével működő, magyarországi bejegyzésű mindössze kettő volt, azok is állami tulajdonúak.


Az egyesület véleménye szerint el kellene törölni a kockázati tőkealapokról szóló törvény befektetési korlátozásait, és meg kellene teremteni a hazai bejegyzésű kockázati tőkealapok kedvező adózási feltételeit annak érdekében, hogy azok versenyképesek legyenek nyugat-európai versenytársaikkal. Példák erre a Magyarországon is befektető holland, illetve luxemburgi alapok, amelyek a jó otthoni adózási és egyéb jogszabályok következtében jelentős versenyelőnyben vannak más alapokkal szemben.

2003-ban a 117 millió eurós összes befektetés 65 százalékát a telekommunikáció, 21 százalékát a szolgáltatások, míg 11 százalékát a média, 3 százalékát egyéb befektetések képviselték. 2003-ban a legnagyobb magyarországi kockázati befektetés a 75 millió dollárra becsült Vivendi befektetés volt. A 2004. évi eddigi legnagyobb befektetés a Waberer’s csoportban történt: a 15 millió dollárt meghaladó befektetést az amerikai AIG-CET Capital Management hajtotta végre.

A Magyarországon befektető 40 kockázati és magántőke alap összesen mintegy 4 milliárd eurós befektetett tőkével rendelkezik Kelet- és Közép-Európa különböző országaiban. Magyarországon az elmúlt 15 évben eddig 1,6-1,7 milliárd eurót fektettek be kockázati és magántőke alapok 570-580 vállalatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik