Belföld

Vonatkatasztrófa Észak-Koreában

Az elmúlt néhány évtized legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége történt Észak-Koreában. A hivatalos szervek egyelőre hallgatnak, de a Vöröskereszthez elküldött segélykérésük jelzi, hogy nagy a baj.

Két, kőolajat és cseppfolyósított földgázt szállító tehervonat ütközött össze és robbant fel a kínai határtól 50 kilométernyire délre fekvő Rjongcshon állomása közelében. Az észak-koreai kormány kérte pénteken a Vöröskeresztet, küldjön szakembereket a csütörtöki vasúti katasztrófa helyszínére. Phenjan ezzel – most először – közvetve elismerte a szerencsétlenség megtörténtét. A „titokzatos” ország hivatalos hatóságai ugyanakkor eddig nem ismerték el a szerencsétlenséget

“Az észak-koreai Vöröskereszt munkatársai úton vannak a tragédia színhelye felé. Felmérik a szerencsétlenség mértékét, és megállapítják, milyen segítségre van szükség” – közölte a kínai fővárosban, Pekingben John Sparrow, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának regionális küldötte. Előzőleg Dél-Korea és Kína orvosi és humanitárius segítséget ajánlott fel Észak-Koreának. Nemzetközi segélyszervezetek pedig jelezték, hogy pénteken rendkívüli találkozót tartanak Phenjanban, hogy kiderítsék, pontosan mi történt, és megvitassák a teendőket.


Vonatkatasztrófa Észak-Koreában 1

Merénylet az államfő ellen?

Hivatalosan meg nem erősített, dél-koreai jelentések szerint háromezer halott és sebesült áldozatot követelt az utóbbi néhány évtized egyik legsúlyosabb vonatszerencsétlensége, amely kilenc órával a nem hivatalos kínai látogatásáról hazatérő Kim Dzsong Il észak-koreai vezető különvonatának áthaladása után. Kim Dzsong Il az észak-koreai atomfegyverek kérdését tárgyalta meg Kínában. Az egybeesés ellenére egyelőre semmi nem mutat arra, hogy nem véletlen baleset történt. Az YTN dél-koreai hírtévé meg nem nevezett kínai forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az áldozatok száma elérheti a háromezret és határkörzetben élő kínaiak is lehetnek közöttük. A kínai Xinhua hírügynökség arról is beszámolt, hogy Rjongcshon tartományban lakó kínaiak házai is megsérültek a robbanásban.

Péntek reggel a kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy a szomszédos országban, a határ közelében vonatok ütköztek, és robbanás történt. A kínai Tantung (Dandong) város kórházai értesítést kaptak a kínai hatóságoktól, hogy készüljenek fel esetlegesen igen sok sérült fogadására.


Vonatkatasztrófa Észak-Koreában 2

A robbanás műholdról is látszik

Csaknem egy teljes nappal a katasztrófa után még mindig nem sikerült eloltani a hatalmas tüzet, amely a kőolajat, illetve cseppfolyósított földgázt szállító vonatszerelvények összeütközése, illetve az abból adódó óriási robbanás következtében ütött ki. A BBC brit televízió olyan műholdfelvételeket mutatott be pénteken, amelyek 18 órával a hatalmas robbanás után készültek a vasúti szerencsétlenség helyszínéről, s amelyeken még ennyi idő elteltével is az látszik, hogy roppant füstfelhők gomolyognak az észak-koreai Rjongcshon város felett.

“Az állomás és környéke romokban hever, akár egy bombatámadás után. A törmelékeket a robbanás ereje magasan az égre lövellte és egészen a kínai határon fekvő Sinidzsu városig vetette” – jelentette szemtanúkat idézve a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A Yonhapnak a szöuli védelmi minisztérium egyik magas beosztású tisztségviselője is úgy nyilatkozott, hogy a dél-koreai hadsereg – amely rendszeresen lehallgatja az észak-koreai telefonvonalakat – ugyancsak tudomást szerzett a robbanásról “az Észak-Koreára irányzott hírszerzési csatornákon keresztül”.

A telefonokat elnémították

Rjongcshonban és környékén szükségállapotot hirdettek ki a dél-koreai hírügynökség értesülése szerint. A Yonhap hozzátette: minden jel arra utal, hogy a térségben megszakították a nemzetközi telefonvonalakat, hogy ne szivároghassanak ki hírek a pusztító erejű robbanásról. Az észak-koreai hatóságok valószínűleg ez idő szerint igyekeznek kideríteni a katasztrófa okát. “Hivatalos megerősítést még nem kaptunk a szerencsétlenségről. Most próbáljuk ellenőrizni a beérkezett információkat” – közölte a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője.

Az állami ellenőrzésű észak-koreai tömegtájékoztatás csütörtök estig semmilyen részletet nem közölt a szerencsétlenségről és nem tett említést arról sem, hogy esetleg összefüggésbe hozható az észak-koreai vezető kínai látogatásával. Az áldozatok számáról hivatalos adatot nem hoztak nyilvánosságra, a dél-koreai média pedig nem említette külön-külön a halottak és a sebesültek számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik