Belföld

Az FBI csapott le a műegyetemi filmkalózokra

Az FBI az Egyesült Államokban és 10 másik országban – köztük Magyarországon - összesen 200 számítógépet foglalt le filmek, zenék, játékok és szoftverek illegális terjesztése miatt.

A 200 számítógép között 30 szervert koboztak el, közülük egy több mint 65 000 címet tartalmazott. John Ashcroft, amerikai államügyész szerint a mostani volt az eddigi legkiterjedtebb és legagresszívebb támadás az internetes kalózkodás ellen. A szórakoztató és a szoftver ipar természetesen üdvözölte az illegális terjesztők ellen lefolytatott akciót.

 Műegyetemi razzia

 Az Index információi szerint Magyarországon a rendőrség az FBI-jel közösen razziázott többek között a BME Kármán Tódor Kollégiumában. Informátoruk szerint a rendőrök felfeszítették a kollégium számítógéptermét, lefoglaltak néhány gépet, és őrizetbe vettek két nevelőtanárt, akik korábban rendszergazdák voltak a kollégiumban. A rendőrség és az Oktatási Minisztérium egyelőre nem erősítette meg az internetes oldal értesüléseit.

A Fastlink elnevezésű akció a filmeket, zenéket, játékokat és szoftvereket terjesztő nemzetközi kalóz szervezetek vezető tagjait célozta meg. Az FBI és a többi ország ügynökei 120 szinkronizált keresést folytattak le az akció keretében. Ezután rajtaütéseket hajtottak végre Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban és Svédországban.

A Fastlink alkalmával négy titkosszolgálat dolgozott össze, melyek munkáját az FBI vezette, az FBI Cyber Részlege, az USA Védelmi Minisztériuma, valamint a bűnügyi részleg Elektronikus Bűnözés és Szellemi Tulajdon Osztálya (CCIPS) koordinálta. A Fastlink alkalmával a Fairlight, a Kalisto, az Echelon, a Class, a Project X és a zenére specializálódótt APC csoportra fókuszáltak.

A jelenleg is folyamatban lévő nyomozásokat számos szellemi tulajdonnal foglalkozó kereskedelmi társaság, köztük a Business Software Alliance, az Entertainment Software Association, a Motion Picture Association of America és a Recording Industry Association of America támogatta.

A nyomozók főként a warez csoportokra összpontosítottak – írja a hardwired.hu. A nyomozók beszámolója szerint első lépésként a csoportok előkészítik a lopott terméket, majd percek alatt biztonságos, nagy teljesítményű és legfelsőbb szintű warez szerverekre töltik fel a matériát. Ezt követően számos szervert igénybe véve szerte a világon publikálják, míg végül publikus IRC csatornákon és file elosztó hálózatokon landol a végeredmény.

A warez csoportok hierarchikus és egyben strukturált szervezetek. A vezető pozicióban lévő személyek tartják mozgásban a rendszert, új tagokat vesznek fel, illetve menedzselik a csoport archív szerverparkját. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik