Belföld

A vezetékes szolgáltatók összekapcsolási ajánlatai nem elfogadhatóak

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) közzétette a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat.

A közlemény szerint az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami a Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internet tarifák mérséklődéséhez vezet.

Az NHHT szerint a benyújtott költségmodellek változatlan formában nem fogadhatóak el, így a Matáv esetében szükséges lesz EU-s benchmarkok alkalmazása.

Az NHH közleménye szerint az 5 hazai jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-től hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit az NHHT nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.

Az NHH weblapján olvasható összefoglaló szerint a költségmodellek vizsgálata és az összehasonlítás szempontjából első megközelítésben releváns szempontok összessége alapján megállapítható:

• A költségmodellek kidolgozottsága, részletei adott körülmények között nem teszik lehetővé azok változatlan formában történő jóváhagyását, és az azok alapján számított szolgáltatási díjak megállapítását – a költségmodelleken túlmenően indokolt és szükséges összehasonlító árak figyelembevétele.

• Ebben a körben tendenciaként – figyelembe véve a csatlakozó országok távközlési szolgáltatóinak díjait is – az EU-s tagországok átlagához való közelítés tűzhető ki célul – a MATÁV Rt., mint legnagyobb hazai szolgáltató díjainak megállapítása során a beadott költségmodell figyelembevételével indokolt a díjak EU országok átlagával való összehasonlítása alapján történő meghatározása.

• A Hatóság a helyi szolgáltatókat működési körülményeiket tekintve egymással összemérhetőnek tekinti, ezért élt a belső összehasonlítás lehetőségével. – az LTO-k egymás viszonyított díjainak meghatározása során célszerű figyelembe venni egy meghatározott ütemű fokozatosságot, ami figyelembevételével a díjakat azok változásának jelenlegi fázisában célszerű egy referenciaszintnek megválasztotthoz közeli, de attól érezhető mértékben különböző színvonalon meghatározni – kiegészítő szolgáltatások tekintetében a 277/2003. (XII.24.) Korm. rendeletben adott felsorolást kell mérvadónak tekinteni, a díjmértékek vonatkozásában pedig a minimum szolgáltatás elvét kell figyelembe venni – Internet elérést biztosító nagykereskedelmi jellegű szolgáltatások esetében a szolgáltatások tartalmának egységes megközelítése mellett alapvető követelmény az árpréses helyzet elkerülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik