Belföld

Rövidesen dönt az S&P a Deutsche Telekom és a Matáv besorolásáról – a Pannonnak lépnie kell

Május végén vagy júniusban dönt a Standard and Poor's a Deutsche Telekom - és így a német távközlési cég többségi tulajdonában lévő Matáv - nemrég pozitív figyelőlistára vett besorolásáról - áll a nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott szektorjelentésben.


A jelentés szerint a Pannon GSM-nek újítania kell, ha meg akarja őrizni máris erodálódó magyarországi piaci részesedését.

A hitelminősítő közölte, hogy május végén vagy júniusban dönt a Deutsche Telekom besorolásáról, ami a cég gyakorlata szerint a DT stratégiai befektetésének, a magyar Matávnak a besorolását is érinteni fogja.

Az S&P – az esetleges, bár nem garantált későbbi felminősítés előzetes mozzanataként – márciusban (a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva) helyezte pozitív figyelőlistára a Deutsche Telekom és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt “BBB plusz” – még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó – adósminősítési besorolását.

A Standard and Poor,s 2002 áprilisában csökkentette az addigi elsőrendű “A mínuszról” a jelenleg is érvényes, közepes befektetői “BBB plusz”-ra a Matáv adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette az anyacég, a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést.

A Matávról a Standard and Poor’s mostani európai szektorjelentése azt írta, hogy a magyar telefoncég önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a Matáv vezetékes üzletágára ebből eredő nyomás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint kilengései ellenére is.

A jelentés szerint az “A mínusz” besorolású Pannon GSM esetében a legfőbb kockázat a magyar mobilszolgáltató 35,4 százalékos piaci részesedés további esetleges eróziója az erős verseny közepette. A piaci részesedésért folyó versenyt tekintve a Pannon volt tavaly a leggyengébb szereplő a magyar piacon, és a cégnek újdonságértékű termékekkel és árképzési tervekkel kell előállnia, ha meg akarja őrizni pozícióját a telítettség felé tartó magyar mobilpiacon – áll a Standard and Poor’s európai szektorjelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik