Belföld

Kis politikai, közepes gazdasági kockázat

Elkészült az első hazai országjelentés – a Political Capital Institute és a Figyelő közös elemzése. Az év folyamán valószínűleg a gazdasági kockázat is az alacsony kategória felé mozdul el - olvasható benne.

A Political Capital Institute közéleti elemző intézet és a Figyelő gazdasági hetilap Magyarországon elsőként tett kísérletet arra, hogy hazai vezető gazdasági és politikai elemzők segítségével értékelje az ország helyzetét. 

Hogyan számolják? 

A Political Capital Institute által kidolgozott politikai kockázati index (Political Risk Index – PRI) egy ország éves politikai-társadalmi stabilitásának 100 pontos skálán elhelyezett mutatója. Az évente közzétett érték megbízható összegzése a vizsgált ország – jelen esetben Magyarország – stabilitását meghatározó legfőbb társadalmi-politikai összetevőknek. Az egyes szakterületek alapos vizsgálata alapján összeállított mutatóhoz minden évben részletes elemzés is készül.  

Politikai Kockázati Index


A 2003-tól kezdve évenként nyilvánosságra hozott Politikai Kockázati Index (PRI) értéke idén 71 pont, amely szerint hazánk alacsony politikai kockázatú ország. A jelentés szerint az alacsony kockázathoz jelentős mértékben hozzájárul, hogy Magyarországon a kormányok kitöltik teljes hivatali idejüket, továbbá az uniós csatlakozás közeledtével egyre több területen sikerült teljesíteni az európai elvárásokat.


Az ország politikai kockázatát növeli viszont, hogy továbbra is lassan és költségesen működik az állam, elhúzódik a közigazgatási reform, és a politikai elitet gyakran érik olyan vádak, hogy beavatkozik a média működésébe, és korrupciós ügyekben válik érintetté.


0 és 100 pont között

 

A Figyelő Gazdasági Kockázati Index (EcoRisk) értéke 0-1 0 0 pont között mozoghat. Ha az érték nagyobb, az a gazdasági viszonyok kedvezőre fordulását mutatja, vagyis kevesebb a kockázat, erőteljesebb a stabilitás. Ha kisebb, akkor kedvezőtlenebb a helyzet, több a kockázat. Az EcoRisk a négyféle tényező, részmutató átlagolásából adódik. A négy alindex a következő: Konjunktúra Alindex, Pénzügyi Alindex, Egyensúlyi Alindex, Munkaerő-piaci Alindex. Az alindexek értéke szintén 0–1 0 0 pont között mozoghat, az EcoRisk pedig a mért értékek átlagaként adódik. 

Gazdasági Kockázati Index


A negyedévente közzétett Gazdasági Kockázati Index (EcoRisk) aktuális értéke 52,3 pont. Vagyis a Figyelő által felkért gazdasági elemzők arra az eredményre jutottak, hogy a magyar gazdaságot közepes kockázat jellemzi.


A EcoRisk 2003 negyedik negyedévi értékét javította a magyar gazdaság élénkülése, a konjunkturális kilátások javulása. Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy az erőltetett béremelések okozta sokkot kezdi kiheverni a magyar gazdaság.


A forint ingadozása, a kamatemelés, a spekulatív tőke fokozott jelenléte növelte a pénzügyi kockázatokat, ám alapjaiban nem kezdte ki a pénzügyi stabilitást. Kifejezetten veszélyessé vált ugyanakkor az egyensúlyi helyzet. A tetemes költségvetési deficitet a mind kisebb lakossági megtakarítások helyett csak külföldről lehetett finanszírozni, és ez a kockázatot növelte. A munkanélküliségi ráta nem nagy, de alacsony a felnőtt lakosság gazdasági aktivitása, mivel sokan tartósan kirekedtek a munkaerőpiacról.


Az EU-csatlakozással csökkennek a kockázatok

A Political Capital szakértői 2004-re a politikai kockázat további kis mértékű csökkenését prognosztizálják. Az elemzők szerint ezt a tendenciát csak valamilyen váratlan esemény vagy hirtelen gazdasági visszaesés fordíthatja meg.



Kis politikai, közepes gazdasági kockázat 1


A gazdasági kockázati index szakértői úgy látják, hogy 2004-ben a gazdasági kockázat csökken. Az egyensúly várható javulása miatt még arra is van esély, hogy Magyarország a közepesből elmozdul az alacsony kockázatú kategóriába.


Éllovas a jogbiztonság

A különböző politikai kockázati tényezők közül a legstabilabbnak a jogbiztonság bizonyult. 1998-tól érvényes az a tendencia, hogy peres ügyek közül minden ötödik esetben kerül sor fellebbezésre. A jogbiztonságot leginkább veszélyeztető fejlemény azonban inkább a perek elhúzódása. A bíróságok évek óta 150 ezer folyamatban lévő ügyet „görgetnek” maguk előtt.



Kis politikai, közepes gazdasági kockázat 2


A leggyorsabban a munkaügyi pereket intézik és a leglassúbb az ítélethozatal a gazdasági területeken: ez utóbbiaknál az ügyek 44 százaléka egy éven túl kerül elintézésre. Viszonylag magas a büntetőügyek peres ideje, melyek negyede 1 éven túl húzódik. Ez alapjaiban veszélyezteti a jogbiztonságot, hiszen annak alapvető feltétele az ügyek ésszerű határidőn belüli elbírálása. Az egy és két éven is túl húzódó ügyek rengeteg vagyoni és nem vagyoni kárt okoznak.


A jogbiztonságot mégis stabilnak ítélik a szakértők, mert a folyamatban lévő ügyek számát sikerült a 2001-es szintre visszaszorítani, másrészt az ítélőtáblák felállítása jelentősen csökkentheti a perek elintézési idejét.

 Csütörtökön a Figyelőben

A Figyelő április 22-én megjelenő 17. számában részletesen is elolvashatja a Political Capital Institute közéleti elemző intézet és a gazdasági hetilap ország-jelentésének megállapításait és következtetéseit.  

A sor végén kullog a sajtószabadság

A politikai kockázati tényezőket tekintve a legrosszabb eredményeket a sajtószabadság és a korrupció terén mutatta fel Magyarország 2003-ban. A Freedom House legutóbbi jelentése szerint a magyar média „szabad”, ám a sajtóban még mindig tetten érhető a politikai befolyás – a jelentés szerint a kormánypárti média könnyebben hozzáfér a hivatalos információhoz.


A Transparency International elemzései alapján Magyarország korrupciós indexének értéke stabilan a közepes mértékű korrupciót jelző 5-ös érték körül alakul. Ezáltal hazánk az országok kevésbé korrupt felső harmadába tartozik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik