Belföld

Drámai mértékben rontották a Jukosz adósbesorolását

A Standard and Poor's BB- rátáról CCC-re fokozta le a Jukosz (YUKOS) adósrátáját, de a Moody's is Ba1-ről B1-re degradálta, miközben erősödtek azok az aggodalmak, hogy az olajóriás a csőd és az államosítás felé tart.

A hitelminősítőket az késztette a Jukosz besorolásának a fizetésképtelenség közelébe való leszállítására, hogy a moszkvai döntőbíróság a múlt hét végén befagyasztotta az olajcég egész vagyonát, kivéve a termelést, amíg döntést nem hoz az adóügyi minisztérium keresete ügyében: a tárca immár 3,5 milliárd dollárnyi adóhátralékot és bírságot akar behajtani a cégtől, némileg felduzzasztva 2000-re vonatkozó korábbi követelését.

A The Moscow Times által idézett elemzők szerint a hosszú távú adósbesorolás ilyen drámai lefokozása nemcsak újabb hitelek felvételét nehezíti meg a Jukosz számára, hanem megkérdőjelezheti már lekötött 2,6 milliárd dollárnyi szindikált kölcsönét is. A bíróság átmenetileg megtiltotta a Jukosz-nak, hogy bármely vagyonrészét eladja vagy átruházza, belértve a részvényeit és fontos termelő leányvállalataiban birtokolt részesedéseit is.

A Jukosz megfellebbezi az adókövetelést és a vagyonbefasztást, de a S and P feltételezte: ha a cég elveszíti az adópert, akkor felmerül a veszélye annak, hogy csődeljárással és fontos vagyonrészeinek kényszereladásával vagy tényleges államosításával kell szembenéznie. A hitelminősítő szerint a fokozódó politikai nyomás gyengítheti a Jukosz pozícióját az adóperben.

Az S and P elemzőnője megjegyezte, hogy az adókeresettel az orosz kormány első ízben támadta magát a Jukosz-t a főrészvényesei ellen kilenc hónapja folyó jogi kampány során. Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev cégalapítók hosszú hónapok óta vizsgálati fogságban vannak, s a vádak szerint bűnszövetkezetet alakítottak állami vagyon elsikkasztására és adócsalásra. A Jukosz elleni adóper májusban kezdődhet, míg Hodorkovszkij tárgyalása júniusban nyílhat meg Lebegyevét követően.

A S and P lefokozta az elvileg 92 százalékig Jukosz-tulajdonban lévő Szibnyeft adósminősítését is, tükrözve a teljes bizonytalanságot kettejük befejezetlen fúziója és tervezett válása körül egyaránt. A két cég egy éve kezdett fúzióba, de Hodorkovszkij letartóztatása után a Szibnyeft a (pénzügyileg már lezárt) egyesülés visszafordítását kérte.

Az orosz nagyvállalkozók fokozódó idegességének jeleként Vlagyimir Potanyin fémmágnás a Hodorkovszkij-ügy gyors lezárását és a tulajdonjogokra vonatkozó kormányálláspont tisztázását szorgalmazta egy lapinterjúban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik