Belföld

Csökkenő vezetékes és internet nagykereskedelmi díjak

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) szerdán közzétette honlapján a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat.

Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami a Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internettarifák mérséklődéséhez vezet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa által szerdán közzétett határozat-tervezetekben szereplő összekapcsolási díjak számottevően alacsonyabbak a jelenleg érvényben levőknél és kisebb mértékűek, mint amit az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltatók januárban jóváhagyásra benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatai (RIO-k) tartalmaznak.

A RIO-k a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, Internet és kiegészítő szolgáltatások (helymegosztás, közvetítő-választás, műszaki vizsgálatok, stb.) díjait tartalmazzák. A szabályozás új eleme, hogy 2004-től az Internet hozzáférés díját is költségalapon (perc- és átalánydíjas formában) kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve Internet szolgáltatók felé.

Az 5 hazai jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-től hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit az NHHT nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.

Az NHH az eht előírásainak megfelelően szerdán az ajánlatokkal kapcsolatos határozat-tervezeteit közzétette honlapján (www.nhh.hu). Az érintettek május 11-ig tehetnek észrevételt a határozat-tervezetekkel kapcsolatban. Ezt követően az NHHT az észrevételeket feldolgozza, és a határozat-tervezeteket véglegesíti. A végleges határozatokkal megállapított díjakat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak várhatóan június 1-től kell alkalmazniuk.

Mivel a határozat-tervezetek a díjak csökkentését irányozzák elő, az NHHT arra számít, hogy döntéseivel hozzájárul a magyarországi vezetékes távközlési, illetve Internet-piaci verseny élénküléséhez. Bár a RIO-k közvetlenül csak a szolgáltatók egymás között alkalmazott nagykereskedelmi díjait határozzák meg, az NHHT azt reméli, hogy a nagykereskedelmi díjak várható mérséklődése a kiskereskedelmi távközlési és Internettarifák csökkenését is maga után vonja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik