Belföld

Szlovákia 5,2 milliárd eurós autópálya-tender kiírását tervezi

A szlovák kormány azt tervezi, hogy szeptemberben nemzetközi tendert ír ki 5,2 milliárd euró értékben, hogy befektetőket találjon autópályák építésére - jelentette be Pavel Rusko gazdasági miniszter.

A szlovák gazdaságot az EU-belépés előtt Olaszországban bemutató Rusko elmondta, hogy az autópálya-üzlet megkötésére 2005 első hónapjaiban kerülhet sor.

A kormány azt szeretné, ha sikerülne 2,5 milliárd eurót szerezni a Zsolna-Eperjes közti autópálya megépítéséhez, 1,5 milliárd euró lenne szükséges a Zólyom-Kassa közti autópályához, és további 1,2 milliárd euró a két tervezett autópálya összekötéséhez. A kormány magánbefektetőkre számít, miután a rendelkezésére álló alapokat felhasználta a Pozsony-Zsolna kapcsolat tökéletesítésének finanszírozása érdekében azt követően, hogy a szlovák várost választotta a dél-koreai Kia Motors egy új autógyár építésének helyszínéül.

Rusko szerint az olasz üzletemberek érdeklődtek a projektek iránt, nevek említésétől azonban elzárkózott.

Bejelentette ugyanakkor, hogy látogatása során aláírtak egy megállapodást a két ország kis- és közepes méretű vállalatai közti együttműködés segítéséről, és megbeszéléseket folytattak a szlovák repülőterek privatizációjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik