Belföld

Az önrész fedezésére nyújt hitelt az MFB

Új hitelprogram indul április 30-tól a kis- és középvállalkozások és önkormányzatok támogatására – írja keddi számában a Népszabadság.

A Magyar Fejlesztési Bank konstrukciója azoknak szól, akik a Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjain keresztül pályáznak uniós forrásokra. A kölcsön az EU támogatásának elnyeréséhez szükséges önrész előteremtéséhez nyújt segítséget, és annak legfeljebb 50 százalékára rúghat. Így a pályázóknak elvileg a projekt értékének 15 százalékát kell önerőből finanszírozniuk.

A hitel kamata 6,5 százalék, maximális futamideje 15 év lesz, és gyakorlatilag minden olyan kis- és középvállalkozásnak, önkormányzatnak jár majd, amelynek pályázatát az NFT bírálóbizottsága jóváhagyta, feltéve, hogy a kedvezményezett uniótól kapott támogatásainak összértéke az utolsó három évben a százezer eurót nem haladta meg – részletezi a lap a hitelkonstrukció feltételeit.


A legkisebb felvehető kölcsön ötmillió, a legnagyobb 250 millió forint, a program teljes kerete pedig 35 milliárd forint lesz. A hitelt az MFB-vel szerződő kereskedelmi bankok forgalmazzák majd a hónap végétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik