Belföld

Nő a cukorrépa vetésterülete – EU-árat kapnak a gazdák

A Magyar Cukor Rt. ebben az évben 235 szállítási joggal rendelkező termelővel kötött cukorrépa-termeltetési szerződést - tájékoztatta kedden a cég az MTI-t.

A társaság az idén 24 ezer hektáron termeltet cukorrépát, amely 17 százalékkal nagyobb terület, mint a múlt évi volt. Ez azt jelenti, hogy 16 ezer hektárról a petőházi, míg 8 ezer hektárról a kaposvári gyárba szállíthatják a gazdálkodók terményüket.

Erről a területről a szakemberek számítása szerint mintegy 1,13 millió tonna cukorrépa vásárolható fel, amelyből a társaság 160 ezer tonna cukrot kíván előállítani. Ez a mennyiség megfelel a vállalat cukorkvótájának, ami az országos kvóta 37 százaléka. Magyarország számára az EU összesen 400 ezer tonnás cukorkvótát biztosít.

Mivel az idén a gyárak már az EU-ban meghatározott minimális cukorrépaárat fizetnek a terményért – azaz legalább 46,72 eurós tonnánként minimálárat jelent átlagos minőség esetén. Így mintegy 30 százalékkal lesz nagyobb a cukorrépa vételi ára a tavalyinál. Ez a múlt évi 9.200 forintos tonnánkénti bevétel után árfolyamtól függően 12-13 ezer forintos bevételt jelenthet a gazdáknak tonnánként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik