Belföld

A Mátrai Erőmű Rt. 6,5 milliárd forint osztalékot fizet

Összesen 6,5 milliárd forint osztalékot fizet ki tulajdonosainak az idén a Mátrai Erőmű Rt.; a társaság 85,9 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 7 milliárd 46 millió forint adózott nyereséggel zárta az üzleti évet - közölte Valaska József kedden az MTI-vel az rt. Visontán tartott közgyűlését követően.

A társaság elnöke elmondta: a 6,5 milliárd forint osztalék kifizetése után maradó 546 millió forintot eredménytartalékba helyezik.

Valaska József tájékoztatása szerint a közgyűlés jóváhagyta a 2004. évre szóló üzleti tervet. Eszerint a tavalyival azonos szintű, 5,3 terrawatt/óra energiatermelés mellett a 2003-hoz hasonló mértékű mérlegfőösszeg az előirányzat.

A piaci verseny élesedése miatt ugyanakkor alacsonyabb, 6,1 milliárd forint nyereséggel számolnak. Hozzáfűzte: a tervezett osztalék jövőre is 6,5 milliárd forint; amennyiben szükséges az idén képződött eredménytartalékból egészítik ki ennek kifizetéséhez az adózott nyereséget. Közölte: csere történt a cég felügyelő bizottságának az élén; Berthold Bonekampot Matthias Hartung váltotta ezen a poszton.

A Mátrai Erőmű részvényeinek 51 százalékát a németországi székhelyű RWE csoport birtokolja, 21 százaléka az Energie Baden-Württemberg AG., 25,5 százaléka a Magyar Villamos Művek Rt. tulajdona; a fennmaradó hányad kisbefektetők és pénzintézetek kezében van. A cég 2002-es eredményei közel azonosak voltak a 2003-as adatokkal.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik