Belföld

A gazdaság túlhevülésétől tart a pekingi jegybank

A kínai gazdasági kormányzatnak további intézkedéseket kell tennie a gazdasági növekedés hűtésére, ha az eddigiek nem lennének elegendőek a valószínű túlhevülés fékezésére - mondták a kínai központi bankban kedden.

A kínai GDP 9,7 százalékkal bővült a márciussal zárult tizenkét hónapban – közölték egyszersmind. Kína gazdasági teljesítménye tavaly is rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült, az előző évi 8 százalékos ütem után.

Tavaly az utolsó negyedévben a növekedés 9,9 százalékra gyorsult a harmadik negyedévi 9,6 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz képest. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillére a befektetések voltak és a külkereskedelem.

A gyors gazdasági növekedés miatt sebesen nő Kína olajimportja, amely az utóbbi hónapokban már a világpiaci áremelkedés egyik fő tényezője. A kínai statisztikai hivatalban kedden úgy becsülték, hogy 2020-ig az ország nyersolajimportja több mint megkétszereződhet, napi 12,74 millió hordóra. A kínai energiafelhasználás forrásai között jelenleg 22 százalékkal szerepel a kőolaj, ez az arány 2020-ra 31 százalékra nőhet – mondták.

Kína saját olajtermelése 1985 és 2002 között évi átlagban 1,7 százalékkal nőtt, miközben az olajbehozatala 132 százalékkal bővült – emlékeztettek a statisztikai hivatalban. A kínai olajimport az első negyedévben átlagosan 6,14 millió hordó volt naponta, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint. Kína már tavaly a világ második olajfogyasztója lett Japán helyett, az első helyezett Egyesült Államok mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik