Belföld

Fényes jövő előtt a román szoftverpiac

2005-ben Románia szoftver exportja és a belső piac forgalma együttesen meghaladja majd a 0,5 milliárd eurót - közölte Florin Talpes, a szoftverfejlesztők nemzeti szövetségének (ANIS) az elnöke a soft21.ro kiállítás alkalmából.

A szoftver-export és szolgáltatások főként outsourcing szerződések keretében zajlanak. Jelenleg az exportnak 95 százalékát teszik ki az ilyen jellegű munkák, míg a román licenc eladások és IT termékek 5 százalékát. Románia nagy szoftver fejlesztői potenciállal rendelkezik az ANIS elnöke szerint. A szektor a becslések szerint az idén 13 százalékkal növekedik az elmúlt évi forgalmához képest, ami 16 százalékkal haladta meg a 2002-es szintet.

A román szoftver ipar a becslések szerint az idén 29 százalékkal veszi ki a részét az informatikai és számítástechnikai ágazatok forgalmából, a hardver ipar pedig 71 százalékkal. Közép-Kelet-Európában a szoftver ipar aránya 42 százalékos, Magyarországon pedig 58 százalékos.

A román szoftvergyártás jelenleg 4 százalékkal veszi ki a részét az iparág közép-kelet-európai forgalmából. Ahhoz, hogy vezető szerepre tehessen szert, ennek az aránynak el kell érni a 10 százalékot – és Románia rendelkezik is az ehhez szükséges potenciállal – véli az ANIS elnöke.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik