Belföld

Új iparpolitikát dolgoz ki a GKM

Magyarország is megkezdte új iparpolitikájának kidolgozását az Európai Tanács felhívásának eleget téve.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) hivatalos honlapján közzétett, az ipar helyzetét és problémáit feltáró, alapozó jellegű tanulmány szerint a magyar iparpolitika bizonyos kényszerpályán mozog, és az uniós irányelvek adaptálása mellett a közvetlen beruházás-ösztönzésre, állóeszköz-fejlesztésre nagyobb hangsúlyt kell helyezzen, mint az uniós iparpolitika, amely a szellemi befektetéseket részesíti előnyben.

A tanulmány rámutat, hogy a humánerőforrás-fejlesztésnek, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásának a korábbiakhoz képest hangsúlyosabb célként kell megfogalmazódnia az iparpolitikában.

“Ugyancsak meg kell jelennie az iparpolitikában a vállalati magántőke jobb mobilizálhatósága kérdéseinek – ami a magyar felzárkózás egyik alapfeltétele – a támogatáspolitika átláthatóbbá tételével kapcsolatos feladatoknak, vagy a csatlakozás utáni, várhatóan erősödő versenyben a kis- és középvállalkozások helyzete újraértékelésének, a csatlakozással összefüggő többletterhek problematikájának, illetve a stabil gazdasági és szabályozási környezet feltételeinek biztosítása, a vállalkozásbarát feltételek kialakítása” – áll a tanulmányban.

A tanulmányban felhívják a figyelmet arra: nemzetközi példák is azt bizonyítják, hogy a gyorsan felzárkózó országokban a sikeres nemzeti iparpolitikák a széles értelemben vett infrastruktúra-fejlesztéssel párhuzamosan támaszkodtak a high-tech elterjedését elősegítő kormányzati intézkedésekre. A tudás-orientált fejlesztések preferálása mellett, az exportorientációt, a külföldi működőtőke vonzását, a kis- és középvállalkozások versenyhátrányait ellensúlyozó és a munkaerőpiac mobilitását ösztönző intézkedéseket állították előtérbe.

A tanulmány szerint nagyon fontos gazdaságpolitikai cél, hogy a magyar iparpolitika hosszú távú stratégiai dokumentummá váljék, és ne rövidtávon ható, válságkezelő, “tűzoltó” szemlélet jellemezze.

A GKM annak érdekében, hogy az elkészülő dokumentum minél több véleményre alapozódhasson, és az érintettek minél szélesebb köre fejthesse ki álláspontját nyílt konzultációt kíván folytatni az érdeklődőkkel.

A konzultációs folyamat első lépéseként várják az érdekeltek és a téma iránt érdeklődők véleményét és javaslatait a 2010-ig szóló iparpolitika tudományos megalapozása című tanulmányról, az abban foglalt javaslatokról.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik