Belföld

OTP: eddig és nem tovább?

Idei 63 százalékos drágulásával szédületes teljesítményt nyújt az OTP. Noha a friss célárfolyamokban van még tartalék, elemzőnk szerint most már nem érdemes OTP-részvényt venni.

Egyértelműen a magyar bankpapírok és ezen belül is az OTP az idei év sztárja. Ugyan még csak három és fél hónap telt el az évből, de a BUX már 25,4 százalékkal emelkedett. Ha egy egész év alatt emelkedik ennyit az index, akkor már azt mondjuk rá, hogy szuper évünk van. Ehhez képest nehéz jelzőket találni az OTP teljesítményére, amely szédületes 63,7 százalékos emelkedésen van túl. Az OTP a tavalyi évet 2675 forinton, a tegnapi napot viszont már 4379 forinton zárta.

Sajnos azonban sokan csak most kapták fel a fejüket, amikor már mindenki arról beszél, hogy milyen elképesztően sok pénzt lehetett keresni részvényekkel. Ez már csak így van minálunk, hogy a befektetők érthetetlen módon visszafelé tekintenek és nem előre. Talán az a kérdés motoszkálhat mindenkinek a fejében, hogy mehet-e az OTP feljebb, és ha igen, akkor meddig. Beszállni, vagy kiszállni érdemes ezen a szinten? 

Konvergencia-játék 

Először is fontos megérteni, hogy miért emelkedett az árfolyam és ezek az okok fennállnak-e még. Egyértelmű, hogy nemzetközi befektetők vásárolták halomra a legnagyobb hazai bank papírjait. A régióban befektető alapokba hatalmas pénzek áramoltak az utóbbi időben és ezeket be kellett fektetni valahol. Az amerikai és nyugat-európai alapok kedvencei a konvergenciatörténetek voltak. A képlet egyszerű: a régió országai felzárkozó országok és az elkövetkező tíz évben gyorsabban fognak növekedni, mint a fejlett országok. Ez ugyan csak egy hüvelykujj-szabály, de egyszerű és könnyen eladható, hogy mi vagyunk „New Europe”, azaz a kibővített Unió kistigrisei. 

Kedvező piaci környezet

A nemzetközi befektetők relatív megközelítést alkalmaznak. Nem az a kérdés számukra, hogy Matávot, vagy OTP-t, hanem hogy Bank Pekaot, Komercnit, vagy OTP-t vegyenek. Az előbbi lengyel és cseh bank a tavalyi évben igen jól teljesített. Különösképpen a lengyel piac vált drágává a többiekhez képest a lengyel nyugdíjalapok vásárlásai miatt. Amíg tavaly máshol szárnyalt a piac, addig a magyar gazdaság problémái miatt itthon csak mérsékeltebb emelkedésnek lehettünk szemtanúi.

Az idei évben nyilvánvalóvá vált egy pár dolog, amely mind az OTP árfolyamának kedvezett. Nem gyengült drasztikusan a forint, tehát nem kell félni a magyar devizától. Nem omlott össze, sőt megfordult a kötvénypiac, ami nem fog több veszteséget okozni az OTP-nek, mint ahogy azt tette a negyedik negyedévben egy 7 milliárdos mínuszt okozva a piaci árazású kötvényportfólión.

Megindult továbbá a kamatcsökkentés is, ami ugyan apró lépésekkel indult, de az OTP árfolyama hagyományosan kedvezően reagál a kamatcsökkentésekre. Ráadásul az elemzők hada immár 9,5 százalékos kamatot vár év végére. Az utolsó, nagyon fontos dolog a lakáshitelezés terén következett be. A kormány decemberi döntése után mindenki nagyon pesszimistán ítélte meg a jövőt, azonban a számok mást mutattak. A 35 százalékos növekedés ezen a téren el fog maradni a tavalyi növekedési ütemtől, de nem nevezhető alacsonynak. 

Magason a léc

Az OTP menedzsmentje is visszaigazolta a piacról érkező kedvező híreket, hiszen több elemzőnek jelezték, hogy alacsony lehet a várakozásuk. Az OTP vezetői 100 milliárd forintos álomhatár áttörését várják az idei évre. Az elemzők pedig a jó hírek láttán sorra minősítették fel az OTP-t, és módosították célárfolyamaikat. Csak néhányat megemlítve a nagyobb nemzetközi bankházak közül, a Credit Suisse elemzője 4500 forintra, a UBS elemzője 5050 forintra, az ING 4400 forintra és a Citibank is 4450 forintra tette a célárfolyamot. 

Csepegtetés

Ezek a számok azt jelezhetik, hogy az OTP még mindig csak reálisan, vagy talán továbbra is alulárazott. A mutatószámok alapján viszont már most minden korábbi szintet túlszárnyalt a papír és nehéz lenne igazolni, hogy miért is kellene tovább mennie. Azonban a lendület lankadatlan, eladói nyomásnak hírét se hallani és ez egy igazi likviditás hajtotta papírrá vált. Ez annyit tesz, hogy a piacon lévő sok pénz keresi a helyét és nem az a fontos, hogy egy adott vállalat önmagához képest mennyire drága, hanem hogy a többi szektortársához képest olcsóbb-e.

Tekintve, hogy az OTP most érte el azt a szintet, ahol azt mondhatjuk, hogy azonos módon van árazva a lengyel papírokhoz képest, mindenképp azt mondanánk, hogy aki eddig kimaradt, az most már ne vegyen OTP-t. Aki viszont korábban vette és azt keresi, hogy mikor érdemes kiszállni, azoknak a csepegtetéses módszert ajánljuk.

Ennek lényege, hogy ne egyszerre adja el a papírokat, hanem bontsa négy részre, és egyszerűen adja most el az egyik részt, és várjon, hogy mi történik. Ha emelkedik 3 százalékot innen, adjon el újra, és tegyen hasonlóképpen, ha esik a papír. Ezzel el lehet kerülni azoknak a hibáját, akik már 3500 forintos áron egyben eladták egész csomagjukat.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik