Belföld

Alulról súrolja az Intel eredménye a negyedéves terveket

A világ legnagyobb lapkagyártójának sikerült elérnie a kitűzött első negyedéves eredmény alsó határát, de hajszálnyival elmaradt a Wall Street várakozásaitól mind bevételét, mind nyereségét tekintve, amit részben az Intergraph-fal történt jogi vita lezárása okozott, közölte az Intel kedden.

A cég a negyedévben 8,1 milliárd dollár bevételt ért el, ami 20 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedév eredményét, miközben a nyereség 1,7 milliárd dollár volt, ami meredek növekedést jelent az előző év 915 milliójához képest. Az egy részvényre számított nyereség 26 cent volt, míg a First Call elemzői 27 centtel számoltak – és 8,2 milliárdos bevétellel. Bár az Intel három nappal a 225 millió dolláros megegyezés megkötése után hozta nyilvánosságra mérlegét, az Intergraph-nak kifizetett összeg 162 millióval rontotta a forgalmat, míg az egy részvényre számított nyereséget 1,7 centtel. A fennmaradó összeget a cég öt év alatt amortizálja.

Az Intel, mint ismeretes, licencelte a vita tárgyát képező párhuzamos instrukciós számítási technológiát Itanium szerverprocesszorai számára.

Az Intel március elején jelezte, hogy bevételét 8-8,2 milliárd dollár közé teszi a vártnál magasabb raktárkészlet miatt, különösen az ázsiai, csendes-óceáni piac lelassulása miatt. Az első negyedév hagyományosan gyengébb a negyedik negyedévhez képest, mivel a fogyasztói vásárlások befékeződnek a karácsonyi vásár befejeződése után. A második negyedév viszont még ennél is gyengébb szokott lenni. Az Intel is 7,6 és 8,2 milliárd közé teszi idei második negyedévi forgalmát, melynek középértéke (7,9 milliárd) gyengébb lesz az első negyedévhez képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik