Belföld

300 millóért vesz új levélszekrényket a Magyar Posta

A Magyar Posta Rt. 300 millió forintért 8558 darab levélszekrényt vásárol ez év október végéig a péceli H-SAFES Biztonságtechnika Rt-től, miután a cég nyerte el a szállításra kiírt közbeszerzési pályázatot.

A Közbeszerzési Értesítőben hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása szerint 1111 levélszekrényt még 2004. augusztus 30-ig kell telepítenie a nyertesnek a Posta Beszerzési és Ellátási Szolgáltató Központ budapesti, miskolci, debreceni, pécsi, szegedi, és soproni körzetében.

A győztes cégnek csaknem 3000 normál és 4000 nagy alakú külterületi és 1000 gépi rendszerű levélszekrényt valamint 31 nosztalgia postaládát kell készítenie. A tenderre a nyertes cégen kívül pályázott még a kiskőrösi Protokon Kft. is.

Szabó Pál a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója az MTI-nek korábban elmondta: új, a kerekesszékkel közlekedők számára is elérhető magasságúra cserélnek 2005 végéig országszerte 15 ezer levélgyűjtőt. A cég tulajdonában lévő 16 751 piros postaládábóljelenleg csak 1370 elérhető a mozgáskorlátozottak számára, a többit cseréli le, alakítja át programja keretében a társaság.

Magyarországon az 1850-es évek elején jelentek meg közterületen a zöld színű postaládák, amelyeket akkor még fekete-sárga, kétfejű sassal díszítettek, a kiegyezést követően postaládákat nemzeti színűre festették, napjainkra pedig piros színűvé váltak a levélgyűjtők.

Jelenleg a piros postaládák mellett 4517 külterületi és – akistelepüléseken, a tanyavilágban – 127 belterületi, támpont-rendszerű levélszekrény található. A több mint egymilliárd forintos program keretében az utóbbiakat is lecserélik, egységesítik továbbá a levélgyűjtők kiürítésének időpontját jelző táblákat.

A vonatkozó törvény és kormányrendelet értelmében minden,postával rendelkező település belterületén legalább egy postaládát kell telepíteni. A nagyobb településeken a postaládák számát és helyét úgy kellmeghatározni, hogy bárki ezer méteren belül elérjen egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik