Belföld

Kormányzati akaraton múlik a DAM sorsa

Még újraindíthatja a termelését másfél hónapja szüneteltető diósgyőri kohászat, a DAM Steel Rt., de minden nap késlekedés végzetes lehet – állítja Horváth István, a dunaújvárosi Dunaferr Rt. volt elnök-vezérigazgatója, aki egy kohászati szakemberekből álló befektetői csoportnak ad tanácsot a diósgyőri DAM megmentésével kapcsolatban.

A kohászati szakember azt követően nyilatkozott, hogy jelenlegi és egykori diósgyőri kohászati szakemberekből álló befektetői csoport felkérte: működjék velük együtt, adjon tanácsot számukra, hogy miképp menthető meg a diósgyőri kohászat. Horváth István elmondta: ennek a szakmai befektető körnek szándékában áll a több mint egy éve felszámolás alatt álló diósgyőri kohászat működő vagyontárgyainak megvásárlása, a termelés újraindítása, az évszázados ipari kultúra megmentése, tovább vitele. Ugyanakkor elismerte: a csoport még nem tett vételi ajánlatot a felszámolónak.

“Elsősorban a kormány erkölcsi és anyagi támogatásában bízunk, az utóbbi tizenöt évben több tízmilliárd forint támogatás áramlott a diósgyőri cégbe, most utoljára kellene egy mentőöv, ehhez azonban ki kellene nyilvánítania a kormánynak: szükség van az országnak az itt gyártott minőségi acélra” – jegyezte meg. Horváth István hozzátette: a kormány illetékeseivel tárgyalt, illetve tárgyal a DAM sorsáról, pénzintézetek pedig jelezték: amennyiben az állam kedvezően viszonyul az ügyhöz, abban az esetben személyében garanciát látnak a termelés finanszírozásához.

“A munka újraindításához a számítások szerint 1,5-2 milliárd forint forgóeszköz kell, és körülbelül ugyanennyit kell invesztálni az elengedhetetlen fejlesztésekre. Ha minden feltétel adott, lépünk” – hangsúlyozta a Dunaferr volt első embere. “Amennyiben az itt foglalkoztatottak az utcára kerülnek, vagy hátat fordítanak a gyárnak, nem lesz szakember, aki működtethetné a kohászatot, akkor pedig hiába minden erőfeszítés” – mondta.

A diósgyőri cégnél március eleje óta áll a termelés, miután a CIB Bank Rt. közölte: egymaga tovább nem finanszírozza a munkát. Március 22-én a társaság menedzsmentje bejelentette: megszűntek a termelést folytató Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. működési feltételei, ezzel lényegében megpecsételődött az 1200 embert foglalkoztató cég sorsa. A BNA Kft.-t a DAM Steel Rt. felszámoló szervezete, a Mátrahoding Rt. és a kohászat három érdekképviseleti szervezetének képviselői alapították az elmúlt év nyarán. A társaság ellen február végén a cég három hitelezője szintén felszámolást kezdeményezett, ennek elbírálásáról a bíróság még nem döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik