Belföld

Csak a Richter eladásával válhat valóra az ÁPV terve

A Richter eladásán múlhat az ÁPV Rt. idei 266 milliárd forintos bevételi tervének teljesítése – feltéve, ha eladják a gyógyszergyár állami kézben lévő részvényeit.

Ambiciózus, 266 milliárd forintos bevételi tervet irányoz elő az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. idei üzleti terve. A Népszabadság értesülése szerint a vagyonkezelő igazgatósága már elfogadta az idei üzleti tervet, és azt várhatóan a pénzügyminiszter is jóváhagyja. A 266 milliárd forint bevételhez – papíron – még hozzájön 80 milliárd forint a Postabank tavalyi eladásának a Magyar Postával való pénzügyi rendezéseként. A bevételekből 235,4 milliárd forint származik majd a privatizációból. A vagyonkezelő 22,5 milliárd forint osztalékbevételre és 8,25 milliárdos egyéb – például bérleti díj címén befolyó – bevételre is számít még.

A 2004-re tervezett 44 értékesítés felében egymilliárd forint feletti bevétel várható. A legnagyobb tétel a Richter Gedeon Rt. állami részvénycsomagja lehetne. Ha a részvénypakettet valóban eladják, az meghozná a tervezett bevétel csaknem felét. A 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomag piaci értéke 120 milliárd forintra tehető. Csakhogy a Richter kivételesen magas értékének egyik fő oka a függetlensége, és éppen ez kerülne veszélybe, ha az állami pakett szakmai befektető kezébe jutna.

2004-ben az ÁPV Rt. tervei szerint értékesíti a Richtert, a Bábolnát, a Mahartot, az Antenna Hungáriát és a Nemzeti Tankönyvkiadót. 2005-re maradnak a Malév, a Budapest Airport, a Magyar Lóversenyfogadás Kft, Nemzeti Lóverseny Kft. és a Volán társaságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik