Belföld

Külön alapból biztosítaná az önrészt az FMM

Az uniós források megszerzésének nem lesz kulcseleme az önerő nagyságrendje; ennél fontosabb, hogy van-e alkalmas projekt, illetve van-e projektlebonyolító szervezet - mondta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Salgótarjánban.

Csizmár Gábor a hátrányos helyzetű térségeket érintő foglalkoztatási lehetőségekről tartott fórumot követő sajtótájékoztatón kifejtette: az Európa Terv operatív programjainak keretében biztosított támogatásoknál általános szempont a hátrányos helyzet kiküszöbölése, a felzárkóztatás. A pályázati kiírásokban ez tetten érhető – tette hozzá. Kiemelte, hogy a saját erő vonatkozásában a humán erőforrásfejlesztés operatív programjánál a legjobb a helyzet, mert számos pályázat nem, vagy csak csekély önerőt igényel. Sőt az önerő biztosítására a kormány külön alapot hozott létre.

Az államtitkár kitért rá, hogy az Európa Terv keretében – uniós forrás bevonásával – 1350 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésre, ennek részeként öt operatív program pályázatai jelentek meg. A foglalkoztatást leginkább segítő humánerőforrás-fejlesztési keret az idén 62,9 milliárd forint. Három év alatt 191 milliárd forint fordítható foglalkoztatásra és képzésre.

“Ez irgalmatlan nagy pénz, soha ennyi nem volt, ami jelentős változást hozhat a munkaerőpiacon, ha ügyesen gazdálkodunk vele. Ha a másik négy operatív programmal harmonizáltan működik, akkor 100 ezer új munkahelyet jelenthet három év alatt” – fogalmazott Csizmár Gábor.

Az államtitkár a kormány alapfilozófiájának nevezte, hogy pozitív diszkriminációval kell segíteni a hátrányos helyzetű térségeket. Ez egyaránt megjelenik a decentralizált forrásoknál és a központi pályázatoknál. “Természetesen akkor tudunk pozitív diszkriminációt alkalmazni, ha megfelelő minőségű pályázatok jönnek be” – fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta, noha a 6 százalék körüli országos munkanélküliségi ráta jobb, mint a 8,2 százalékos uniós mutató, az ilyen segítségre nagy szüksége van egyes térségeknek, köztük a 20 százalékos munkanélküliségi rátát meghaladó Salgótarjánnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.