Belföld

Az Európai Parlament elé vonulnak a Baumag károsultjai

A károsultak képviselője az Európai Parlament előtt fog demonstrálni két autóbusznyi tiltakozóval együtt és bár a PSZÁF-nak nincs hatásköre a szövetkezetekre, perelni kívánja a felügyeletet.

18 ezer tag hiányol összesen mintegy 40 milliárd forintnyi betétet. Ez a Baumag-ügy mérlege. Patyi István, aki a Baumag-károsultak nevében csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, elmondta: tudomása szerint a jövő hét csütörtökön emelkedik jogerőre a szövetkezet ellen kezdeményezett felszámolási eljárás, mivel a szövetkezet vezetése a határidőre nem nyújtott be az ellen fellebbezést. Patyi közölte: a felszámolás jogerőre emelkedésétől számított 40 napon belül kell a károsultaknak pénzügyi igényüket bejelenteni, ám ezzel egy időben betétjük egy százalékát be kell fizetni. A brüsszeli Európai Parlament előtti demonstrációt május 2-ára, 3-ára vagy 4-ére tervezik, várhatóan két autóbusznyi tiltakozó tag utazik ki.

Patyi István szerint a több mint 100 cégből álló Baumag-csoport vezetése a Baumag Stratégiai Fejlesztő (BSF) szövetkezet felszámolásakor azt szeretné elérni, ha a csoport többi érdekeltségét ez nem érintené, holott a tagok által befizetett pénz azonnal átáramlott a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezetbe, illetve a csoport és Balázs László elnök más érdekeltségeibe. Utalt arra: dokumentumokkal tudja igazolni, hogy miközben a befektetők pénzének nyoma veszett, Balázs László elnök magánvagyona több százmillió forinttal gyarapodott az elmúlt hónapokban.

Emlékeztetett arra, hogy a szövetkezet elnöke több száz hektáros erdőterülettel rendelkezik a Mátra hegységben, amelyet haszonbérletbe ad az egyik Baumag-érdekeltségű cégnek, és a több százmillió forintos bérleti díj az elnök magánszámlájára kerül. Emellett bizonyítékai vannak arra, hogy az elnök feleségének nevére az elmúlt időszakban 50 értékes földterület került.

A károsultak képviselője kifogásolta, hogy az illetékes rendőr nyomozóosztály többszöri bejelentkezése ellenére sem fogadta, pedig a folyamatban lévő nyomozás megkönnyítésére fontos dokumentumokat, iratokat és bizonyítékokat akart átadni számukra.

Patyi István az MTI-nek elmondta: bár tisztában vannak azzal, hogy a PSZÁF-nak nincs hatásköre a szövetkezetekre, mivel azok a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartoznak, ám a Baumag pénzügyi tevékenységet folytatott, így ellenőrzését a felügyeletnek is el kellett volna végeznie. Közölte: amint összegyűlik az ügyvédi díj, azonnal elindítják a pert a PSZÁF ellen. A befektetők képviselője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a BSF felszámolása után kezdeményezni fogják a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet elleni felszámolási eljárás megindítását is, ám véleménye szerint ezt Balázs László megfellebbezi, mivel abban milliárdos üzletrésszel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik