Belföld

Szabadalmi pert indított a Fujitsu a Samsung ellen

A japán Fujitsu Ltd keresetet nyújtott be egy kaliforniai bíróságon a dél-koreai Samsung SDI Co ellen a plazmaképernyős televíziók gyártásában alapvető jelentőségű plazma megjelenítő panelek (PDP) szabadalmi jogainak bitorlása miatt.

A Fujitsu azt szeretné elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a bitorolt PDP termékek eladását az Egyesült Államokban; a cég hasonló keresetet nyújtott be egy tokiói bíróságon is. Az amerikai kereset tíz szabadalom jogellenes birtoklására vonatkozik, míg a tokiói perben a panelek képét tisztábbá tevő technológia szerepel.

A Samsung SDI még nem látta a keresetet, de véleményük szerint a Fujitsu lépése nem más, mint ellenintézkedés a Samsung SDI által februárban benyújtott kereset ellen, amely a japán társaságot nyolc, a PDP technológiához kapcsolódó szabadalom jogellenes alkalmazásával vádolja.

A Fujitsu nyilatkozatában a technológia kifejlesztésére fordított 30 évre és a hatalmas befektetett anyagi és szellemi forrásokra hivatkozva hangsúlyozza, hogy nem kívánják megengedni, hogy megfelelő ellenszolgáltatás nélkül mások aknázhassák ki ezek hasznát. A perek a SamsungSDI és a Fujitsu közötti – egyes Fujitsu technológiák licencéről folytatott – tárgyalások megszakadása után indultak.

A PDP televíziók piaca az elkövetkező három esztendőben legalább megháromszorozódik. A PDP-k második legnagyobb gyártója a Samsung SDI, míg a Fujitsu 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a legnagyobb PDP gyártónak számító Fujitsu Hitachi Plasma Display Ltd-ben.

A Fujitsu árfolyama 1,6 százalékkal esett Tokióban, a Samsung SDI papírjáé 1,45 százalékkal került alacsonyabbra Szöulban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik