Belföld

Érezhető adócsökkentést akar az SZDSZ

Az átlag körül keresőknél jól érezhető adócsökkentést szeretne az SZDSZ a következő évtől. Kuncze Gábor pártelnök a liberálisok eddig is sokat hangoztatott szándékát konkrét javaslatokkal erősítette meg - olvasható a Népszabadságban.

A mostani személyi jövedelemadó-rendszer Kuncze szerint rossz, mert az átlagos jövedelműek is a legmagasabb adókulcsot fizetik. A szabad demokraták ennek módosítására több verziót jelentettek be tegnap, amelyek abban egységesek voltak, hogy kiszélesítenék a középső adókulcsba esők körét, és csökkentenék a terheiket is.

Az első SZDSZ-es javaslat nyúlna hozzá a legkevésbé a jelenlegi szisztémához, azaz változatlan maradna a legalacsonyabb, 18 százalékos adókulcs és az ehhez tartozó 800 ezer forintos jövedelemsáv. A középső sávban viszont kitolnák az 1,5 milliós évi jövedelem plafonját 2,5 millióig és a 26 százalékos kulcs is csökkenne két százalékkal. A felső kategóriában maradna a 38 százalék.

A második változat szerint 700 ezer forintig nullaszázalékos lenne az szja, ezzel együtt természetesen megszűnnének az adójóváírások is. Az újabb sávot itt is 2,5 millió forintig állapítanák meg, 25 százalékos teherrel. E felett maradna a 38 százalék.

Az eva mintájára Kuncze kezdeményezte az egyöszszegű személyi jövedelemadó bevezetését is. Az „esza”-t választók egész jövedelmük után egyetlen kulcs – 30-32 százalék – szerint adóznának, cserébe lemondanak minden adókedvezményről és szociális juttatásról. A liberális adócsökkentés programja (LAP – 2005) része az is, hogy az iparűzési adó minél nagyobb hányada legyen leírható a nyereségadóból.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik