Belföld

Két órára felfüggesztik az RTL Klub sugárzását

Műsorszolgáltatatási jogának kétórás, csütörtökön délután fél öttől végrehajtandó felfüggesztésével sújtotta az RTL Klubot működtető társaságot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), mivel a tv-csatorna Balázs, Fókusz, illetve Mónika című műsoraival, illetve azok előzeteseivel több esetben megsértette a médiatörvény egyes rendelkezéseit - értesült a Népszabadság Online.

A büntetés indoklása szerint a csatorna a Mónika tavaly október 17-én sugárzott adásában – amely a bűnözéssel, illetve azzal foglalkozott, hogyan viseli a család, ha egyik tagja börtönbe kerül – „a kényes téma feldolgozása a kiskorúak számára nem a megfelelő módon, nem a kellő körültekintéssel történt”.

Az RTL Klub tavaly október elsején bemutatott Balázs című műsorának, amelynek témája a durvaság volt – noha azt a társaság a tizenkét éven aluliaknak „a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott” csoportba sorolta – tartalma alapján a médiahatóság álláspontja szerint ennél szigorúbb megítélés alá kellett volna esnie. Kifogásolta a médiahatóság a műsor október 20-i, a szexualitás témájával foglalkozó adásának besorolását is, mivel nem vették figyelembe a kiskorúak védelmét. A közlemény úgy fogalmaz: „a műsor a fiatalkorúak számára azt a káros üzenetet közvetíthette, hogy a szexualitás csupán az ösztöni kielégülés eszköze, illetve az emberi létezés központi értéke”.

Hasonló okok miatt marasztalta el a médiahatóság a Mónika című műsor tavaly október elsejei adását is. Műfaji sajátosságaikból adódóan a talk-show-k is „erősen hozzájárulnak a társadalmi értékek alakításához.





 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik