Belföld

Irán nehézvíz reaktort épít

Diplomáciai körökből származó értesülések szerint Irán júniusban nehézvíz-reaktor építését kezdi meg: a 40 Megawattos reaktorral évente - szakértők szerint - egy atomfegyverhez is elegendő plutóniumot lehet előállítani.

Iránnak saját közlése szerint az új reaktorra azért van szüksége, hogy orvosi kutatásokhoz radioaktív izotópot állítson elő. Teherán ez irányú terveit már tavaly bejelentette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IAEA), amely az új reaktort ellenőrzése alá vonja, hogy biztosítsa: nem állítanak elő benne plutóniumot.

Mohamed el-Baradei, a szervezet teheráni látogatáson tartózkodó főigazgatója közölte: Irán ígéretet tett az együttműködés fokozására, bizonyítandó atomprogramja kizárólagos békés jellegét, egyszersmind az ellenőrzések júniusig történő befejezését kérte az ENSZ szakosított szervezetétől. Teherán beleegyezett egy menetrendbe atomlétesítményei ellenőrzésére vonatkozóan és vállalta, hogy egy hónapon belül újabb fontos részleteket közöl nukleáris programjáról a IAEA-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik