Belföld

Antenna – spekulációk egy privatizációra

Az év eleje óta 40 százalékot emelkedő Antenna-papírok már a 3000 forintos szintet ostromolják, kedden fel is függesztették a kereskedést. A kormány bármikor dönthet az állami pakett sorsáról. Akár már ma is…

Az Antenna Hungária kétségtelenül az év egyik sztárpapírja. Ez nagy szó, tekintve, hogy a piacon szinte minden 10-20 százalékkal drágult. Az árfolyam remek teljesítménye egyértelműen a privatizációs várakozásokhoz köthető. Az ÁPV Rt. még mindig 74 százalékban tulajdonosa a nemzeti műsorszórónak. Korábban már megpróbálta értékesíteni, de a Nasdaq-lufi kipukkadása ezt nem tette lehetővé.

Zuhanás 2000-ben

Az Antenna Hungária a Budapesti Értéktőzsde egyik átlagos méretű cége. Harminchárommilliárd forintos értéke alapján ugyan nagyobb figyelmet érdemelne, de tekintve, hogy a közkézhányad csak durván 16 százalékos, a forgalom nem elég nagy ahhoz, hogy komolyabb külföldi érdeklődést tudjon kiváltani. Márpedig így a hazai spekulánsok egyik kedvenc játékszerévé vált, ami az utóbbi években időszakosan megugró forgalmat és nagyon volatilis árfolyamot eredményezett. Emlékezetes az Antenna Hungária részvényeinek ezredfordulós teljesítménye. Akkor a stabilan 4000 forint körül, de inkább ezalatt mozgó árfolyam emelkedni kezdett, 40 százalékos rally után elérte az 5500 forintot, majd itt egy égbe nyúló függőleges egyenes következett. A papír minden nap limittel drágult, a 17 995 forintos szédületes árfolyamig. Ez mindössze egy hónap alatt következett be, amikor is több mint 400 százalékos hozamot realizálhattak a spekulánsok. A kártyavár azonban összeomlott, majdnem ugyanolyan gyorsan, mint ahogy felépült. Az árfolyam egy éven belül visszatért 4000 forint alá. 

Felvásárlási ajánlat lehet…

A mostani emelkedés azonban kevésbé földtől elrugaszkodott, mint a 2000. évi légvárépítés volt, és nem is hasonló mértékű. Az Antenna Hungária részvények felfutása mögött az egyszerű racionalitás nem más, mint az, hogy ha az állam 33 százaléknál nagyobb részvénymennyiséget értékesít egy szakmai befektetőnek, akkor annak azután felvásárlási ajánlatot kell tennie. A spekulánsok minden szerdán tűkön ülnek, hogy mikor dönt már a kormány a privatizációról (ma is van kormányülés…).

A napokban a Magyar Nemzet által kiszivárogtatott privatizációs tervezetben az Antenna privatizációjára három stratégia is szerepel: egy tisztán tőkepiaci és egy tisztán szakmai befektetői értékesítés, illetve a kettő kombinációja, miáltal legalább 13 milliárd forintos idei bevételt remélnek. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az állam bevon egy szakmai befektetőt, aki többségi tulajdont szerezne. Ezek után a kérdés inkább az, hogy mekkora részt értékesítene az ÁPV Rt. a szakmai befektetőnek. Ha nem adja oda a teljes pakettet, akkor el kell döntenie, hogy a többit a piacon értékesítse, vagy megtartsa magának.

Most már túl drága? 

Aki ebből az áremelkedésből kimaradt, annak nem biztos, hogy érdemes ezen a szinten beugrania, még akkor sem, hogyha a fundamentális oldalról jó hírek érkeznek. Például a vállalat bejelentette, hogy tíz év után először osztalékot fizet, ami 100 forintra rúg részvényenként. Ez elsősorban árfolyam-karbantartásnak tűnhet, ugyanis kétséges, hogy hosszútávon tartható ez a kifizetési szint. 

… milyen áron?

Ahhoz, hogy az egyes lehetőségeket vizsgáljuk, először érdemes rámutatni arra, hogy az Antenna Hungária egy olyan pizza, amelynek kicsit több mint fele műsorszórós, negyede telekom és a maradék rész a Vodafone hazai vállalatának 10 százalékos részesedéséből áll. A fél pizza erősen meg van hintve állami szabályozással, tehát a leendő tulajdonosnak érdeke lehet, hogy az állam tulajdonos maradjon, vagy hosszú időre kiszámítható szabályozási környezetet garantáljon. Ez a szabályozási kockázat alapvetően befolyásolja az értékesítési árat is. Márpedig a jelenlegi spekulációnak az a háttere, hogy a többségi tulajdonos ajánlatot fog tenni. De milyen áron?

Az érvényben lévő szabályozás alapján a nyilvános ajánlattételkor a 180 napos forgalommal súlyozott átlagárat kell figyelembe venni, ami jelenleg az árfolyam-emelkedés miatt mélyen elmarad a papír mai árfolyamától (2260 forint 3000 helyett). A másik „mankó” a felvásárlási ár. Ez várhatóan magasabb lesz a 180 napos átlagnál, ezért ez tekinthető irányadónak. De nehéz megtippelni.

A 3000 forintos jelenlegi árfolyamból ítélve a piac bőven ennél magasabbra várja ezt az árat, hiszen a körülbelül 3-4 hónap múlva realizálódó üzlet csak akkor éri meg, ha az adott időszakra eső kamatnál nagyobb jövedelmet hoz a spekuláció, ráadásul a viselt kockázatért is kompenzál. Jelen esetben a négy hónapos kamat körülbelül 3,5 százalék, tehát 5-10 százalékos árfolyamfelárnak kell lennie a felvásárláskor, hogy megérje ilyen szinten is vásárolni Antenna Hungária papírokat. 3000 forint felett azonban már az egyik legfontosabb mutató, az EV/EBITDA átlépi a 6-os értéket. Akkor pedig egyáltalán nem tekinthető olcsónak. 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik