Belföld

Ötezer eurót kapnának az európai parlamenti képviselők

A jelenlegi tervek szerint mintegy 4500-5000 eurós fizetésre számíthatnak a magyar európai parlamenti képviselők – tájékoztatta az EU-nagybizottságot Vastagh Pál (MSZP). A képviselő hozzátette: az összeg egy alapdíjból és a magyar országgyűlés gyakorlatában ismerthez hasonló pótlékokból állna - áll a Világgazdaságban.

Jelenleg az EP-ben igen szélsőséges fizetések léteznek. Egyes országok képviselői 2600, míg más tagállamok képviselői akár 10 ezer eurós fizetésre is számíthatnak. A javaslat kidolgozói szeretnének tisztességes pozíciót teremteni a magyar képviselőknek, ezért látják megfelelőnek a két szélső érték közti átlagot. Vastagh emlékeztetett, hogy az EU-ban nemrég elbukott az a javaslat, melynek értelmében egységes fizetésre számíthattak volna az európai parlamenti képviselők.

Eredménytelen volt az egyeztetés az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködését szabályozó kétharmados törvényről. A legnagyobb vita az EU-nagybizottság létjogosultsága kapcsán merült fel. Az MSZP szerint fontos, hogy az integrációs szakbizottság mellett legyen egy magas szintű politikai fórum is, ahol a frakcióvezetők tárgyalhatják meg az Európai Unióval kapcsolatos ügyeket, és a házelnök vezeti a bizottságot.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik