Belföld

PKN-Mol: még áprilisban nyélbe ütnék az üzletet

A lengyel PKN Orlen és a MOL Rt. fúziónálásáról a döntést április végéig meg akarják hozni - derül ki Zbigniew Kaniewski lengyel kincstárügyi miniszternek a Gazeta Wyborcza című lapban megjelent nyilatkozatából.

Kaniewsky még pénteken, azután közölte ezt, hogy tárgyalt a PKN Orlen elnökével, Zbigniew Wrobellel és a lengyel olajipar privatizálásával foglalkozó Nafta Polska elnökével, Krzysztof Zyndulával. Ennek az egyeztetésnek egyebek között a lengyel menedzsment jövője szempontjából is jelentősége van. A fúzió révén az állam 27,52 százalékos részesedése csökkenne a PKN Orlenben, a vállalatvezetés pozícióját viszont biztosítanák. A vállalatvezetők elveszthetnék állásaikat a lengyel kormány május 2-i lemondásával.

A Nafta Polska a PKN Orlen 17,32, a kincstárügyi minisztérium pedig 10,2 százalékával rendelkezik. A PKN Orlen több magas beosztású vezetője, többek között Wrobel is támadások kereszttüzében december óta, amikor is független könyvvizsgálók gyanús ügyeket tártak fel a vállalatnál.

Hét végi hírek szerint a Nafta Polska várhatólag még a húsvéti ünnepek előtt a kincstárügyi minisztérium elé terjeszti a PKN Orlen és a Mol Rt. tervezett fúziójára vonatkozó számításait és ajánlásait. A Mol és a PKN Orlen tavaly novemberben írt alá Varsóban szándéknyilatkozatot az esetleges fúzióhoz vezető együttműködés tervéről.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik