Belföld

Megbénult a vasúti közlekedés Belgiumban

Váratlanul sztrájkba lépett kedd reggel a belgiumi vasutasok egy része, s ez az ország jelentős részén megbénította a vasúti közlekedést.

A brüsszeli és az antwerpeni vonatkísérők akciójukkal azért tiltakoznak, mert két nappal ezelőtt egy részeg utas a sínek közé lökött egy vasúti biztonsági őrt, aki életét vesztette. A belga fővárosban a vasutasok egy része megszállta a legnagyobb pályaudvar, a Bruxelles-Midi vágányait: emiatt Brüsszel környékén le kellett állítani a vonatforgalmat, a szerelvények különböző elővárosok pályaudvarain várják hogy útjuk ismét szabaddá váljon. Hasonló helyzet alakult ki több más belgiumi nagyváros, Antwerpen, Gent és Charleroi környékén is.

A sztrájkolók délelőttre akciójuk befejezését ígérték, de még ebben az esetben is több órára lesz szükség a forgalom teljes helyreállításához: a váratlan sztrájk miatt ugyanis sok vasutas sem tudott beérkezni munkahelyére.

A munkabeszüntetést kiváltó esemény, a 29 éves biztonsági őr halála egyébként nagy felháborodást váltott ki a belga közvéleményben. Az illető vasárnap késő este az egyik brüsszeli pályaudvaron teljesített szolgálatot, s egy részeg férfit próbált lecsendesíteni, aki nem akarta felfogni, hogy aznap már nem megy több vonat az általa megadott városba. Az utas látszólag megnyugodott: amikor azonban a szomszédos vágányról kifutott egy szerelvény, felpattant, s a biztonsági őrt a vonat alá lökte. A szerelvény az illetőnek mindkét lábát levágta, s ott a helyszínen elvérzett. A részeg férfit őrizetbe vették, s gyilkosság vádjával bíróság elé állítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik