Belföld

Tizenegy százalékkal nőttek a budapesti ingatlanárak

A budapesti lakóingatlanok ára 2004. I. negyedévében 11 százalékkal nőtt, míg az építési telkeké 9,13 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - derül ki az Ingatlan-Online felméréséből.

A budapesti lakóingatlan piacon az átlagos négyzetméter ár a felmérés alapján 257 ezer forint volt 2004. I. negyedévében, szemben a tavalyi 233 ezer forinttal. Ugyanakkor az építési telkek átlagos négyzetméter ára 45.300 forintról, 41.180 forintra csökkent.

Az elemzés szerint az új lakások és építési telkek idei árváltozásában már megjelent egyrészt az építési telek értékesítése után ez évtől fizetendő 25 százalékos áfa, másrészt a kedvezményes lakáshitelek felső határa radikális csökkentésének hatása.

A lakóingatlan-árak közvetlen összefüggésben vannak az inflációval és az elmúlt 3 évben egyenletes, lineáris növekedést mutatnak – állapítja meg az elemzés, amelyben erre alapozva 266 ezer forintra prognosztizálják a 2005. év I. negyedévi négyzetméterárat.

Az Ingatlan-Online adatbank szerint az EU-csatlakozás rövidtávon nem hoz változást a magyarországi ingatlanpiacon. A fővárosi használtlakás- és házas lakóingatlan-piacon a fővárosban évente mintegy 60-70 ezer használt lakás cserél gazdát. Az új lakások piaca ennél egy nagyságrenddel kisebb, azaz 6-7 ezer új lakás jelenik meg évente a piacon.

Jól érzékelhetően a kormány pénz és hitelpolitikájának eszközrendszere beszűkült, mert hiába vetette be a támogatott hitelek felső korlátjának drasztikus csökkentését, arra a piac nem azt lépte, amit kikalkuláltak a pénzpolitika tervezői. Ugyanis szinte azonnal megjelent az euró alapú hitel, az EU-ban alkalmazott kamatokkal és lényegesen magasabb felső hitelhatárral.

Az Ingatlan-Online szerint az is bebizonyosodott, hogy ezzel az állami bevételek éppen hogy csökkentek, szemben a lakosságnak a médiában közvetített tarthatatlan költségvetési terhekkel és a mellé csúsztatott társadalmi igazságtalanság” ideológiájával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik