Belföld

Óriáshitelt vett fel az OTP – nem az akvizíciókhoz kellett a pénz

Az utóbbi idők legnagyobb hazai, nem állami pénzintézet által felvett devizahitelét kapta az OTP Bank Rt. A 350 millió eurós hitelt nyolc ország 19 bankja folyósítja a magyar pénzintézetnek.

Az OTP szabadon használhatja fel az összeget, s döntően új lakossági és vállalati hitelkonstrukciókat valósít meg általuk, illetve a meglévőket finanszírozza – hangzott el a bank sajtótájékoztatóján.

Az új lakossági konstrukciók között lehetnek deviza alapú hitelek, így például 3-4 héten belül deviza alapú lakásfinanszírozási kölcsön is megjelenik a bank kínálatában – mondta el Wolf László vezérigazgató-helyettes a FigyelőNet kérdésére. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a kölcsön szabadon felhasználható, s erre nem elsősorban az esetleges akvizíciók miatt van szükség, hanem az új hitelfajták bevezetése és a meglévő devizahitelek finanszírozása végett. Devizás lakáshitel egy hónapon belül biztosan lesz, de a pontos kondíciókat még nerm véglegesítette az igazgatóság – tette hozzá Csányi Sándor.

A bank devizás konstrukcióira nagyon nagy az igény – fogalmazott az elnök-vezérigazgató – csak a vállalati devizás hitelportfólió idén 200 millió euróval fog bővülni a tervek szerint.

Az akvizíciók lehetőségéről szólva Csányi annyit mondott: annyi pénzük már most is lenne, hogy ilyen tranzakciókat végrehajtsanak. Egy akvizíció még lesz az idén, de nem ez indokolta a mostani hitelfelvételt.

Az eredetileg 300 millió euróra tervezett, de a túljegyzést követően 350 millió euróra megemelt hitel ötéves futamidejű, két részből – egy rulírozó és egy határidős hitelből – áll. Az első három évben mindkét rész kamata Euribor+20 bázispont, a negyedik és ötödik évben Euribor+25 bázispont. A hitel főszervezői és a jegyzési garancia vállalói a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Sumitomo Mitsui Bank. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik