Belföld

Gyógyszerpiaci óriásfúzió készül

A francia-német Aventis gyógyszergyár felügyelő tanácsa szabad jelzést adott a fúziós tárgyalások megkezdéséhez a svájci Novartis-szal. A Novartis ezt követően internetes oldalán felszólította a francia kormányt, győzze meg a fúzióról a részvényeseket, a dolgozókat és a kutatókat.

A francia kormány minden eszközzel igyekszik meggátolni az Aventis-Novartis fúziót, mert ellenséges ajánlatnak tekinti a Novartis ajánlatát. A Novartis azért került szóba mint lehetséges vevőjelölt, mert az Aventis viszont a kisebb francia konkurens, a Sanofi-Synthélabo január végén tett ajánlatát tekinti ellenségesnek. A Novartis már többször világossá tette, hogy a francia kormány ellenében nem akarja megvenni az Aventist. A Franciaországban legnagyobb gyógyszergyárra, az Aventisre a Sanofi 46,4 milliárd eurós vételi ajánlatot tett. A francia kormány azonnal jelezte, hogy jóváhagyását adná az Aventis-Sanofi fúzióhoz.

Az Aventis felügyelő bizottsága és vállalatvezetése azonban visszautasította a Sanofi ajánlatát, nem javasolta a részvényeseknek az elfogadást, nem utolsósorban azért, mert kevesli az árat. A fúzióval a világelső Pfizer és a brit GalxoSmithKline mögött a harmadik legnagyobb gyógyszeripari óriás jönne létre.

A francia szakszervezetek továbbra is ellenzik mindkét fúziós tervet. Attól félnek, hogy a Novartis-Aventis fúzió esetén 17 ezer állás, a Sanofi-Aventis fúzió esetén 12 ezer állás szűnne meg.

Az Aventis 1999-ben alakult a francia Rhone-Poulenc gyógyszergyár és a lényegében gyógyszerrészlegére karcsúsított német Hoechst vegyiművek egyesítéséből. 2002-ben tovább áramvonalasították a vállalatot: a német Bayer AG gyógyszer- és vegyipari konszern megvette az Aventis agrokémiai részlegét, a CropScience-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik