Belföld

Osztrák és német cégek vásárolhatják fel a pékségeket

Legalább háromszoros lesz az árkülönbség az uniós és a magyar kenyér között májusban – állítja a sütőipari érdekképviselet. Árrobbanás emiatt ugyan nem várható, de a forráshiányos hazai cégek jelentős részét osztrák és német befektetők vehetik meg – írja a Világgazdaság.

Országos szinten eddig alig valósult meg valami a pékek év elején elhatározott áremelési terveiből – közölte a lappal Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Az elmaradt áremelésekért elsősorban most is az élelmiszerláncok tehetők felelőssé, mivel összehangolt tevékenységükkel megakadályozták az árváltoztatásokat – mondta az igazgató.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint viszont az üzlethálózatok hajlandók elismerni a pékek indokolt többletköltségeit, de figyelembe kell venniük a fogyasztói igényeket is. Werli ugyanakkor közölte: egyes láncok ma is irreális értékesítési akciókat folytatnak, amelyekkel lenyomják a termékárakat. Ezért a szövetség azt sürgeti, hogy az ágazat működése ezentúl ne a verseny-, hanem az agrárrendtartási törvény hatálya alá tartozzon, az agrártárca pedig hirdessen elfogadható szabályozási feltételeket.

A sikertelen áremelés miatt az elmúlt hónapokban tovább nőtt a különbség az uniós és a magyar kenyérárak között. Werli tájékoztatása szerint Ausztriában egy kiló fehér kenyér mintegy 2,5 euróba (600 forint körüli összegbe) kerül, vagyis az ár háromszorosa az itteninek.

Árrobbanás azonban a májusi belépés után nem lesz, mivel a különbség lassú ütemben, több év alatt egyenlítődik ki. Az elmaradt bevételek következtében ugyanakkor az iparági beruházások mára leálltak, a bérfejlesztések elodázódtak, ezért az üzemek jelentős részét alacsony áron osztrák és német cégek vásárolhatják fel, illetve számos szakembert külföldre csábíthatnak – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik