Belföld

A lengyel élelmiszeripar megkétszerezheti az uniós szállításait

Az EU-csatlakozás első két-három évében Lengyelország megkétszerezheti az unióba irányuló élelmiszerkivitelét - írta a Rzeczpospolita című lengyel lap csütörtökön, varsói és brüsszeli szakemberekre hivatkozva.

A vámok, mennyiségi kontingensek, minimumárak és egyéb kereskedelmi akadályok megszüntével a lengyel termelők kihasználhatják a piaci lehetőségeket – írta az újság.

Lengyelország már 2003-ban 44 százalékkal növelte élelmiszerexportját a lengyel mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. Így tavaly 205 millió eurós többlet váltotta fel a 2002-es 209 millió eurós külkereskedelmi mérleghiányt. Ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy részben csökkentek a vámok és az exporttámogatások.

A lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes, Jerzy Plewa arra számít, hogy az élelmiszerexport évente 10 százalékkal fog bővülni. Néhány termék igazi sláger lesz – mondta -, így például a baromfi, amelynek idei kontingensét már január 6-ra kimerítették.

A baromfiszállítók, mint például a Drosed, Indykpol, vagy a Roldrop a nagy áruházláncokkal tárgyal, ezt a német Tengelmann-csoport meg is erősítette.

Jó lehetőségekre számíthatnak a tejipari vállalatok, elsősorban a tejpor, a vaj és a sajt értékesítésében. A lengyel tejtermelők szövetségének helyettes vezetője szerint a belépés után Lengyelország megkétszerezheti sajtkivitelét az EU-ba: a minőség ugyanolyan, mint az unióban, de az ár 30 százalékkal alacsonyabb.

A joghurt-termelők is bizakodhatnak: míg négy évvel ezelőtt az országa 60.000 tonna joghurtot importált, a beruházásoknak köszönhetően nemcsak a belföldi piacot tudják ellátni, hanem exportálnak is.

A belépés után sikerekre számíthatnak a zöldség – és gyümölcstermelők is.

Mindamellett még hosszú út áll Lengyelország előtt: évente 4 milliárd euró értékben exportál élelmiszert az EU-ba, Belgium például ötször annyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik