Belföld

Támad a gyapjaspille – veszélyben a Balaton-felvidéki erdők

Amennyiben a Balaton-felvidéki erdőtulajdonosok nem tudják előteremteni a védekező permetezéshez szükséges milliókat, akkor több ezer hektár cser- és tölgyerdő kerülhet végveszélybe az ismét támadó gyapjaspille miatt.

Az Észak-Amerikából Magyarországra kóborolt rovarok már a tavaly nagy pusztítást végeztek a Pécselyi-medencében, amikor mintegy 1400 hektáron rágták meg az erdőket, de a jelek szerint az idén még nagyobb károkra lehet számítani közölte az MTI-vel Vaspöri Ferenc, az Állami Erdészeti Szolgálat Veszprémi Igazgatóságának vezetője.

Vaspöri Ferenc elmondta: a Balaton-felvidéken és a déli Bakonyban hihetetlen mennyiségű gyapjaspille petecsomót találtak az utolsó bejárások alkalmával, és ez valódi környezeti katasztrófa bekövetkezését is jelentheti, ha nem tudják májusig elvégezni a szükséges védekezési munkálatokat. Összesen mintegy 31.400 hektárnyi tölgy- és csereerdő van veszélyeztetve, és a szakértők javaslata szerint 2.475 hektáron mindenképpen szükségszerű lenne elvégezni a védekezést, mert ellenkező esetben megtörténhet, hogy júniusban vagy júliusban elszáradt erdőkkel találkozhatnak majd a Balaton-felvidéken nyaraló vendégek.

– Kívánatos lenne nagyobb gondot fordítani a védekezésre a Zánkától Balatonfüredig terjedő erdővidéken, mert az ottani erdőkben a gyapjaspille mellett megjelentek a tölgy-búcsújáró pillék is, és az azokkal történő érintkezés kellemetlen hólyagos bőrkiütést is okozhat – tette hozzá az igazgatóság vezetője.

Vaspöri Ferenc elmondása szerint gyorsan kellene lépni az ügyben, mert ellenkező esetben a pilleszaporodásnak negatív hatása lehet a Balaton-felvidéki idegenforgalomra. A Balaton térségében az a veszély is fenyeget, hogy a táplálékot kereső hernyók megtámadják a gyümölcsösöket és a szőlőket is

Az erdészeti szolgálat vezetője közölte: valamilyen módon támogatni kellene a magánerdő-tulajdonosokat, mert egymaguk nem lesznek képesek megoldani a nagy kihívást jelentő védekezést, és éppen ezért jó lenne, ha a Balatonért felelős állami szervezetek is anyagilag támogatnák az akciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik