Belföld

Román NATO-belépés – munkaszüneti nap és szekusok előléptetése

A NATO-tagság megünneplésére munkaszüneti nap lesz a pénteki Romániában - írja a Magyar Rádió honlapja. Ugyanakkor volt Securitate-tiszteket neveztek ki tábornokká.

Munkaszüneti napnak nyilvánítják április másodikát, amikor Brüsszelben hivatalos ceremónia keretében a NATO felveszi tagjai közé Romániát, és a másik hat csatlakozó államot – jelentette be Bukarestben a román védelmi tárca államtitkára.

George Major elmondta, hogy a kormány csütörtöki ülésén az országos ünnepet jogszabályban fogja rögzíteni, hiszen a történelmi pillanatot megfelelő módon kell megünnepelni.

Pénteken a román fővárosban a kormányfő jelenlétében ünnepélyes keretek között fölvonják az ország zászlaját, és a NATO lobogóját, éppen akkor, amikor Brüsszelben tartják majd a hivatalos ceremóniát. Bukarestben szabadtéri rock-koncertet tartanak, péntek este pedig tűzijáték is lesz.

Volt szekusok előléptetése

A NATO-csatlakozáshoz kapcsolódó hír, hogy Iliescu román köztársasági elnök éppen azon a napon nevezte ki tábornokká a Securitate egyik korábbi vezetőjét, amikor Románia az Észak-Atlanti Szerződés teljes jogú tagjává vált. Aurel Rogojanról van szó, aki Iulian Vlad tábornok kabinetfőnöke volt. Vlad tábornok volt az utolsó vezetője a román kommunista titkosszolgálatnak, Ceausescu idején. Rogojan egyébként ismert Pacepa-ellenes titkosszolgálati vezető. Emlékezetes, hogy Pacepa volt az a román hírszerző, aki még 1989 előtt nyugatra menekült, és híres könyvet írt, amelyben leleplezte a Ceausescu-rendszer visszásságait.

Rogojan mellett más egykori Securitate-tiszteket is előléptettek most. Gyakorlatilag a Román Hírszerző Szolgálat (Serviciul Român de Informaţii – SRI) teljes vezetése kapott még egy csillagot a vállára.

Ezek az előléptetések az Evenimentul Zieli című bukaresti lap szerint „valóságos sértésnek tűnnek” Románia NATO-csatlakozására nézve, tekintettel ara, hogy a volt szekusok a kommunista időszakban a KGB-vel és más keleti titkosszolgálatokkal együtt éppen a NATO ellen harcoltak. Sőt, a NATO tisztségviselői számos alkalommal azt üzenték Bukarestnek, hogy meg kell szabadulnia a volt szekusoktól.

Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik