Belföld

Olimpia Athénban – újabb csúszás a sztrájk miatt

A legnagyobb görög szakszervezet általános sztrájkot hirdetett, s ez újabb késedelmekhez vezethet a késedelmeskedő olimpiai előkészületeknél - írja a BBC.

A 2004-es nyári olimpia helyszíne a görög főváros, Athén. Az egynapos sztrájk lassíthatja az építkezéseket, a kivitelezési munkákat – vélik szakértők. Márpedig az ötkarikás játékoknak augusztus 13-án meg kellene kezdődniük.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már korábban felszólította Athént, hogy minden egyes kiesett nap óriási gondokat okozhat, miután eddig is jelentősen csúsztak a határidők. Így például a fő stadion biztos, hogy nem készül el időre, vagyis július 20-ára.

Az Általános Munkaszövetség elnevezésű szakszervezet azonban éppen most tartotta szükségesnek, hogy 8 százalékos béremelést harcoljon ki. A szakszervezet számos építőipari munkást is tömörít, így alighanem lassul a kivitelezés az olimpiai létesítmények esetében is.

Az általános sztrájk miatt a tömegközlekedés is megbénul, továbbá több bank is zárva tart majd a munkabeszüntetés miatt. Ugyanakkor a görög olimpiai bizottság, illetve a kivitelező építőipari cégek nem izgatják magukat a sztrájk miatt: szerintük az egynapos kiesés könnyen behozható. A görög szakszervezetek viszont nem ennyire nyugodtak: ők azzal fenyegetőznek, hogy további munkabeszüntetésekre kerül sor, ha nem teljesítik a kérésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik