Belföld

Miniszteri vagyonnyilatkozatok – nem panaszkodnak

A miniszterek többsége a szerdai határidő előtt leadta vagyonnyilatkozatát. Kiderült az, ami korábban is sejthető volt, hogy Gyurcsány Ferenc a leggazdagabb.

A nem képviselő miniszterek közül Gyurcsány Ferenc a leggazdagabb, cége jelenleg 3,5 milliárdot ér – írja a Napi Gazdaság. Gyurcsány Ferenc már kedden eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. A nyilatkozat nyilvános, teljes terjedelmében letölthető a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) honlapjáról.


A meglévő vagyonnyilatkozatok szerint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter vagyona a legszerényebb. Hatmillió forintot vallott be.

Mennyije van Draskovicsnak?


Csillag István gazdasági miniszternek több mint 52 millió forintja van a NAPI Gazdaság szerint, a Népszabadság ennél valamivel többről ír. Eszerint 68 milliót tart a miniszter értékpapírban, és egy 210 négyzetméteres lakással is rendelkezik a politikus. A NAPI szerint Csillagnak 7,6 milliót részvényben, 8,6 milliót jelzáloglevélben tart, továbbá feltüntetett 435 ezer forint készpénzt, 1229 fontot és 13 182 dollárt. A Népszabadság szerint Csillag tavaly 16 milliót keresett egyébként. 78,2 százalékban társtulajdonosa az Arc-Invest Kft.-nek, valamint 0,08 százalékban részvényes a Mókus Őrs Rt.-ben.

Draskovics Tibor nemrég megválasztott pénzügyminiszternek a XI. kerületben van egy 1700 négyzetméteres telken fekvő, körülbelül 240 négyzetméteres háza – a NAPI Gazdaság szerint. A Népszabadság szerint viszont csak a ház fele van Draskovics nevén. Eltérőek az adatok a miniszter folyószámláján lévő pénzről is: 24-30 millióra teszik a lapok ezt az összeget. Emellett Draskovicsnak 53 millió forintja van értékpapírban – a Népszabadság szerint.


Gyurcsány vagyona


Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetének bemutatása mélyebb és átfogóbb, mint amit a törvény megkövetel – írta a FigyelőNethez eljuttatott közleményében a GYISM. Gyurcsány Ferenc magánvagyona az Altus Rt.-ben koncentrálódik, amely társaságnak kizárólagos tulajdonosa.

Az Altus Csoport becsült piaci értéke 3,5 milliárd forint. Miniszteri kinevezése előtt Gyurcsány Ferenc részletes tájékoztatást adott vagyoni helyzetéről, a mostani nyilatkozat és a korábbi tájékoztatás tartalma azonos, a vagyon azóta nem növekedett. Gyurcsány Ferenc tulajdonában 750 millió forint névértékű Altus Befektetési Rt. részvény van. A részvénycsomag a társaság jegyzett tőkéjének 100 százalékát képviseli. A részvények becsült piaci értéke mintegy 3,5 milliárd forint.


 Gyurcsány egyéb vagyona

Kinevezésekor Gyurcsány Ferenc a társaságok – így az Altus Rt. –  feletti tulajdonosi jogainak gyakorlását átadta az Altus vezérigazgatójának. Gyurcsány Ferenc két lakossági bankszámláján 2003. december 31-én összesen csaknem 2 millió forint számlaköveteléssel rendelkezett. A Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő 50 négyzetméteres pápai lakásban édesanyja lakik. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tulajdonában van a család által használt budapesti családi ház. A fentieken túl Gyurcsány Ferencnek, feleségének, gyermekeinek más vagyona nincs.

Az Altus Rt.

Az Altus Rt. mellett Gyurcsány Ferencnek közvetlen kisebbségi tulajdona van két további társaságban. Az Aldo Kft. ingatlanhasznosítással foglalkozik, az Ark Rt. pedig a Gép- és Technológiaszerelő Rt. jogutódja, és már nem végez érdemi gazdasági-ipari tevékenységet. Mindkét társaság többségi tulajdonosa az Altus Rt.


Az Altus Rt.-t 1992-ben alapították, fő tevékenysége tanácsadás, vállalatfelvásárlás és vállalat-átalakítás. Mint arról már korábban tájékoztatást adtak, az Altus Rt. jelenleg két jelentős ipari befektetéssel rendelkezik. A mosonmagyaróvári székhelyű MOTIM Rt. acéliparban, üvegiparban használt ipari segédanyagokat és berendezéseket gyárt. A Béta-Roll Rt. pedig a nyomdaiparban használt gumihengereket állít elő. A társaságok összes árbevétele mintegy 13 milliárd forint, az alkalmazottak száma 1000 fő körül van.

Gyurcsány Ferenc éves bruttó jövedelme 2003-ban 81,404 millió forint volt. Ennek többségét az Altus Rt. által részére kifizetett osztalék képezte.


László Csaba is leadta a nyilatkozatot


László Csaba, aki idén távozott a pénzügyminiszteri posztról, 2002-ben még 77 millió forintot vallott be jövedelemként, tavaly viszont már csak 12 milliót keresett – írja a Népszabadság. László Csaba két, majdnem 90 négyzetméteres lakás, illetve egy 22 milliós lakáshitel tulajdonosa fele-fele részben. Értékpapírcsomagja 44,7 milliót ér.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik