Belföld

Kompaktlemez kukoricából

Lehet őket „radarelhárítóként" használni autókban, vagy madárijesztőként, esetleg hi-tech tapétaként, ám az évente legyártott CD-k zöme a szeméttelepekre kerül. És ott is marad örökre, merthogy soha nem bomlik le. Jelenleg elvileg 26 milliárd van belőlük használatban, amivel 194-szer be lehetne borítani a brit szigeteket.

A Sanyo és a Mitsui Chemicals most kifejlesztette a MildDiscet, ahol a CD és doboza a kukoricából kinyert szerves savból készül, amely 50 év alatt vízzé és széndioxiddá bomlik le. Jelenleg egy MildDisc ára a hagyományos polikarbonát CD-k háromszorosa, de a Sanyo szerint az ár a kereslet növekedésével megközelítheti a műanyag CD-ét.

Egy lemezhez mindössze 42 gramm szárított kukoricára van szükség, amelyből azonban évente 600 millió tonna terem. Sajnos azonban a címke, a bevonat és a tükröző anyagok ugyanazok, mint a hagyományos CD-nél, ezek azonban csak 1-3 százalékát adják a CD súlyának, tehát minimális a környezeti hatásuk.
A Sanyo már kapott megrendelést MildDiscre, és megkérvényezte a környezetbarát termékeknek járó ún. GreenPla besorolást, melyet a Biodegradable Plastics Society ad ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik